Bron foto: Cottonbro/Pexels

Deze zomer je huis pimpen? Niet zonder deze veiligheidsmaatregelen

Laatst bijgewerkt:

Ben jij van de zomer ook van plan om je woning op een flinke opknapbeurt te trakteren? Niets is heerlijker dan een nieuw behang of vers geschilderde kozijnen. Je huis zo inrichten met kleuren en decoraties die jouw persoonlijkheid weerspiegelen zorgt ervoor dat jij je geheel thuis kan voelen en tot rust kan komen, en dat is immers wat je wilt als je thuiskomt! Echter is het algemeen bekend dat de meeste ongelukken in een klein hoekje zitten, in dit geval een beetje letterlijk. De meeste ongelukken gebeuren namelijk bij mensen thuis, voornamelijk wanneer ze aan het klussen slaan. Hoe voorkom je dat probleem? Met deze tips kan jij ook in de zomer veilig aan de slag.

doe het zelf veilig
Bron: Unsplash

Gebruik je gezond verstand

Klinkt nogal logisch, maar het zal je verbazen hoeveel ongelukken aan de grondslag hiervan liggen. Komt die ladder net even niet hoog genoeg, kom dan vooral niet op het gevaarlijke idee om de ladder bovenop een tafel te plaatsen. Het is altijd beter om veilig te zijn, dus koop of leen een langere ladder. Tevens is het geen goed idee met elektriciteit en dergelijken te klungelen als je er niet veel van weet. Als je dat zware gereedschap nooit eerder hebt gebruikt, laat het dan nog even liggen en haal er iemand bij die er wel verstand van heeft. Wees eerlijk tegenover jezelf wat binnen je eigen mogelijkheden ligt.

Draag de juiste kleding

Als er iets ten grondslag ligt aan ongelukken tijdens het zelf thuis klussen, is het wel dat de klusser de verkeerde kleding draagt. Losse kleding waarmee je in de knoop raakt als je bezig bent zijn het grootste gevaar waarvoor je uit moet kijken. Ga je alleen met een pot verf en een kwast aan de slag, is een oude spijkerbroek en shirt voldoende. Ben je van plan wat meer aan je huis te doen en zwaarder gereedschap te gebruiken? Overweeg dan beschermende en veilige werkkleding aan te schaffen. Werkkleding is gemaakt van stevige stof waar een slijptol of ander gereedschap niet zomaar doorheen komt, en waarbij je je niet druk hoeft te maken om brandgevaar. Lijkt normale werkkleding je nogal verstikkend in de zomer? Geen zorgen. Merken als engelbert strauss maken perfect ademende werkschoenen zodat je tenen goed beschermd zijn maar zich niet kapot zweten en jij je zomerse sandaaltjes niet op hoeft te offeren. Je kan ook de hele zomer door klussen met de werkshorts of driekwartbroek wanneer je je knieën wilt beschermen. Naast werkshorts biedt het merk ook veiligheidskleding speciaal gemaakt om je te beschermen wanneer je met een zaag aan de slag gaat, zoals je op hun website kan zien. Beschermende bovenkleding en een veiligheidsbril of mondkapje tijdens bepaalde klussen is ook zeker aan te raden. Vergeet ook vooral niet al je sieraden af te doen.

gereedschap
Bron: Unsplash

Zorg voor goed gereedschap

Wanneer het om gereedschap gaat is het misschien even geen momentje om op je geld te passen. Enorm veel ongelukken gebeuren omdat mensen foutief gereedschap gebruiken of omdat ze gereedschap van niet goede kwaliteit gebruiken. Dingen kunnen ook fout gaan wanneer mensen niet goed weten hoe ze bepaald gereedschap moeten gebruiken. Ook hier weer: als je twijfelt, haal er altijd een expert bij. Doe je het zelf, zorg dan vooral voor goede kwaliteit gereedschap, zodat in dat opzicht geen onverwachte dingen kunnen gebeuren.

Veel van de veiligheid in het zelf aan het klussen slaan zit dus vooral in goede voorbereiding en kennis opdoen over waar je mee aan de slag gaat. Een goed begin is het halve werk, wordt wel vaker gezegd, en in de kluswereld is dat meer dan waar. Goede kleding, goed gereedschap en met goede kennis voorbereid aan het werk gaan en je project zal een grotere kans van slagen hebben.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *