sieraden met symbool

De mooiste sieraden met een betekenis

Een mooi sieraad, wie beleeft er geen plezier aan?

Het dragen of geven van een sieraad is iets van alle tijden. Al eeuwen versieren we onszelf of anderen met sieraden van dierentanden, schelpen, veren, (edel)stenen en metalen.

Een sieraad is daarom ook heel geschikt om bij speciale gelegenheden cadeau te doen. Bij een geboorte bijvoorbeeld als welkomstgeschenk voor de baby, bij een verjaardag, bruiloft of  jubileum. Als teken dat je ergens bijhoort zoals een religie. Of gewoon omdat je van iemand houdt.

Die sieraden hebben, behalve dat ze mooi zijn, vaak nog een extra betekenis. Ze worden dan voorzien van allerlei symbolen die iemand geluk moeten brengen of juist beschermen.

Een paar voorbeelden:

Een hart

Een hart is als vanouds het symbool van de liefde. Dat komt omdat het hart sneller gaat kloppen bij bepaalde emoties. Waar de precieze vorm van het hart vandaan komt is niet echt bekend. Het lijkt namelijk niet speciaal op een echt hart. Toch weet iedereen: een hartje staat voor liefde. Een hart is daarom een geliefde vorm voor veel sieraden en toont de liefde voor de persoon aan wie je het hartje geeft.

Een geboortesteen

Van edelstenen wordt gedacht dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben. En, volgens de astrologie heeft iedere maand zijn eigen steen, ook wel geboortesteen genoemd. Het dragen van je geboortesteen brengt je geluk. Dat maakt het natuurlijk een mooi en persoonlijk cadeau voor iemand. Heel origineel als kraamcadeau met naam, een hartje gecombineerd met een geboortesteen.

Een levensboom

De levensboom of Tree of Life staat symbool voor het leven. De wortels die diep in de grond groeien maken contact met de onderwereld en de takken groeien richting de hemel. Door telkens terugkerende vier seizoenen staat de boom ook symbool voor het eeuwige leven. Met de bloei in de lente, de groei in de zomer, het verlies van bladeren in de herfst en de rust in de winter is de cirkel rond. De levensboom wordt vaak afgebeeld als sieraad.

Een Lemniscaat

Lemniscaat is Grieks voor een hangend koord. Het is eigenlijk een wiskundig teken en staat symbool voor de oneindigheid en voor het eeuwige leven. De Lemniscaat lijkt een beetje op twee cirkels die met elkaar zijn verbonden. Dat maakt het een geliefd symbool voor sieraden. Op het voorbeeld zijn er drie met elkaar verbonden.

Een dromenvanger

Een dromenvanger komt oorspronkelijk bij de indianen vandaan maar is tegenwoordig algemeen bekend als spiritueel symbool. Slechte dromen of nachtmerries worden door de dromenvanger tegenhouden en alleen mooie en goede dromen worden toegelaten. Een dromenvanger kan groot zijn en van allerlei materialen gemaakt worden. Als sieraad is het vaak van goud of zilver en soms versierd met kralen of edelsteentjes.

Een Hamsa

Een Hamsa is een symbool dat bekend is in zowel de Joodse als Islamitische wereld. De Hamsa heeft de vorm van een hand. Het is een soort amulet die je kan beschermen tegen het Boze oog. De Hamsa zou beschermen tegen boze blikken van mensen die je iets slechts toewensen of die afgunstig zijn.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.