Veel mensen kiezen voor harde vloeren omdat ze praktisch zijn en beter schoon te houden dan vloerbedekking en tapijten. Zeker in een huishouden met huisdieren en kinderen is een harde vloer ideaal. Het is natuurlijk niet zo dat harde vloeren niet vuil worden. Maar veruit het meeste vuil en de meeste vlekken kan je van een harde vloer weer makkelijk verwijderen.
Dat harde vloeren goed schoon te houden zijn, is fijn. Maar dat neemt niet weg dat je het wel moet doen. Hieronder lees je tips hoe en waarmee je harde vloeren snel en makkelijk schoonmaakt.
Welke vloeren zijn harde vloeren?
Harde vloeren zijn vloeren bedekt met parket, hout, laminaat, tegels, pvc, beton of gietvloeren. Eigenlijk alle vloeren die niet voorzien zijn van vloerbedekking
Waarmee maak je harde vloeren schoon?
Bij het onderhoud kan je onderscheid maken tussen los en vastzittend vuil. Voor alle soorten reinigers geldt dan een draadloze vloerreiniger stukken makkelijker in het gebruik is.
Stofzuigen of vegen
Dagelijks stof, zand, vuil, kruimels en haren van huisdieren kan je het beste regelmatig verwijderen zodat het vuil zich niet opstapelt of krassen en beschadigingen veroorzaakt. Hoe vaak dat nodig is hangt een beetje af van de grootte van het gezin. Zijn er jonge kinderen en/of huisdieren dan kan het nodig zijn om het dagelijks te doen.
Dat kan je doen met de stofzuiger, een (kappers)bezem en stoffer en blik. Hiermee verwijder je het meeste losse vuil.
Nat afdoen
Als er ook vlekken en vegen op je vloer zitten dan ontkom je er niet aan om met vocht of stoom aan de gang te gaan en de vloer nat af te doen, bijvoorbeeld één of twee keer per week. Dat kan je op verschillende manieren doen.
- Gebruik een vochtige dweil of mop, wel opletten dat houten vloeren en laminaat niet te nat worden.
- Voor sommige harde vloeren en hardnekkige vlekken kan je een stoomreiniger gebruiken. Maar niet elke vloer mag zo heet en nat worden. Een stoomreiniger is bijvoorbeeld niet geschikt voor een betonvloer en ook met parket moet je voorzichtig zijn. Stoomreinigers weken vlekken los maar vuil en stof moet nog wel verwijderd worden.
Alles-in-één apparaten
Tegenwoordig zijn er ook apparaten die én het losse vuil opzuigen en daarnaast tegelijk de vloer vochtig afnemen en vuil en vlekken verwijderen. Een voorbeeld van zo’n alles-in-één apparaat is de Hizero vloerreiniger. Dit is een apparaat dat werkt met een zachte polymeer roller. Het draadloze, oplaadbare apparaat veegt, dweilt en droogt (verwijdert overtollig water) alle harde vloeren. Dat klinkt dus ideaal.
Welk schoonmaakmiddel gebruik je?
Bij stoomreinigers en alles-in één apparaten kan of mag je meestal geen schoonmaakmiddelen gebruiken. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing. Het warme water of de stoom doet al het werk.
Bij dweilen en moppen kies je een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor jouw type vloer. Groene zeep of een scheutje afwasmiddel kan je voor de meeste vloeren altijd wel gebruiken. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen als ammonia en schurende schoonmaakmiddelen. Gebruik natuurlijke middelen als azijn en citroensap niet op een houten vloer en betonvloer.