De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk die het bevat. Hoeveel kalk dat precies is, verschilt per provincie. Maar over het algemeen is het water in Nederland hard tot zeer hard.
Waterontharders
Gelukkig kan je met een waterontharder wel iets doen tegen hard water. Een waterontharder is een apparaat dat een teveel aan kalk en magnesium uit het water haalt. Een waterontharder zoals die van het merk Omega, wordt geïnstalleerd op de waterleiding zodat er uit iedere kraan in huis onthard water komt.
Hard water heeft een aantal nadelen
Als water hard is en veel kalk bevat, kan je dat op verschillende manieren in het dagelijks leven merken. Hieronder noemen we de belangrijkste nadelen:
Droge huid en droog haar
Je merkt het met het douchen en wassen van je haar omdat hard water zorgt voor een droge huid en droog haar.
De smaak van water
Het drinken van hard water heeft geen nadelen voor de gezondheid. Wel kan het water en daardoor de thee of koffie in gebieden met hard water minder lekker smaken. Teveel kalk in het water kan voor een metaalachtige of bittere smaak zorgen.
Kalkaanslag en bruine vlekken
Je hebt het vast wel eens gezien. Water dat opdroogt laat kalkaanslag achter op douchewanden, douchekoppen en kranen. Ook de bruinige vlekken in baden, wastafels, toiletten en gootstenen worden veroorzaakt door kalk. Dat zorgt voor extra poetsen en schoonmaken waarbij je misschien agressieve schoonmaakmiddelen moet gebruiken die niet goed zijn voor het milieu.
Zeep schuimt minder goed
Bij zacht water ontstaat er al snel een luchtig schuim. In gebieden met hard water zal je merken dat zeep of afwasmiddel minder goed schuimt en dus minder goed werkt.
Meer afwasmiddel en wasmiddel nodig
In gebieden met hard water, heb je meer afwasmiddel in je afwasmachine nodig en meer wasmiddel in je wasmachine om je was en afwas schoon te krijgen. Dat is niet goed voor je portemonnee én niet voor het milieu. Maar het heeft nog een ander nadeel. Door meer wasmiddel te gebruiken kunnen er zeepresten in je wasmachine achterblijven en daardoor kan vetluis ontstaan. Daar kan je was en wasmachine van gaan stinken.
Apparaten gaan minder lang mee
Waterkokers, cookers, koffiezetapparaten, wasmachines en afwasmachines gaan minder lang mee in gebieden met hard water. Vooral bij apparaten die warm water gebruiken, hecht de kalkaanslag zich aan het verwarmingselement. Die kalkaanslag vormt een isolerend laagje waardoor water minder snel of goed verwarmd wordt. Je apparaat moet harder werken en slijt eerder.
Verwarming werkt minder efficiënt
Verwarmingsinstallaties en boilers werkt minder efficiënt doordat de kalkaanslag in leidingen en radiatoren isolerend werken. Je verwarming moet daardoor harder werken waardoor je energierekening met een paar tientjes per jaar kan stijgen.