Foto: M.Jarmoluk/Pixabay

Een stofzuiger kopen, waar moet je op letten?

Laatst bijgewerkt:

Bij het kopen van een stofzuiger kijk je zowel naar de eigenschappen van de stofzuiger als je huis en de vloeren die je ermee gaat stofzuigen. Kijk hier welke soorten stofzuigers er zijn. Lees hier meer over de eigenschappen van stofzuigers.

Welke stofzuiger past bij jou?

Om antwoord te geven op die vraag kan je jezelf een paar vragen stellen:

#1 Soort vloeren

Heb je in je huis vooral harde vloeren (tegels, hout, parket) of veel vloerbedekking, tapijt en kleden of allebei. Dit is een belangrijke vraag bij het kiezen van een stofzuiger.

  • Vloerbedekking en tapijten vragen om meer zuigkracht.
  • Let op of de stofzuiger de juiste hulpstukken en opzetborstels heeft voor tapijt/parket. Er zijn opzetborstels die speciaal geschikt zijn voor tapijt of combinatieborstels die je zowel voor tapijt als harde vloeren kan gebruiken. Voor een hoogpolig tapijt kan je het beste een turboborstel gebruiken.

Een klassieke stofzuiger of steelstofzuiger lijkt hiervoor de beste keuze.

Turboborstels voor hoogpolig tapijt

#2 Meerdere verdiepingen

Al je huis meerdere verdiepingen heeft en je wilt met de stofzuiger alle verdiepingen kunnen zuigen, dan is het gewicht belangrijk. Je wilt dan een lichte en compacte stofzuiger.

  • Een steelstofzuiger die uit één stuk bestaat en snoerloos is, is doorgaans lichter en makkelijker te verplaatsen.

#3 Huisdieren

Huisdieren zoals honden en katten verharen. Dat vraagt meer van een stofzuiger. Stofzuigers die geschikt zijn voor het opzuigen van hondenharen hebben meer zuigkracht, een goed (HEPA) filter en hulpstukken die het opzuigen van haren makkelijker maken.

  • Voor mensen met huisdieren is een klassieke stofzuiger met veel zuigkracht over het algemeen de beste keuze. Daarnaast zijn er ook steelstofzuigers met een grote zuigkracht. Dat zijn vaak wel steelstofzuigers die in een duurdere prijsklasse vallen.
  • Een stoomstofzuiger die tegelijk zuigt, dweilt en droogt kan ook helpen bij

Stofzuigers met HEPA filter

#4 Allergieën

Zijn er gezinsleden die last hebben van allergieën of astma, dan is een stofzuiger met een goed filter extra belangrijk. Bij het stofzuigen wordt aan de achterkant van de stofzuiger weer lucht uitgeblazen. Die lucht moet schoon zijn en een goed filter helpt daarbij. Een stofzuiger met een HEPA filter of een speciaal anti-allergie filter kan tot 99,95% van de stofdeeltjes tegenhouden.

  • Er zijn zowel klassieke stofzuigers als steelstofzuigers voorzien van goede filters.

#5 Opbergruimte

Als je genoeg opbergruimte hebt dan is dit geen probleem, maar met name klassieke stofzuigers nemen best de nodige ruimte in.

  • Ben je klein behuisd dan is een steelstofzuiger waarschijnlijk een betere keus dan een klassieke stofzuiger. Een snoerloze steelstofzuiger neemt weinig plaats in en die hang je makkelijk ergens op.
  • Een robotstofzuiger in combinatie met een handstofzuiger is ook een optie.