diepvries organiseren

5 Tips om je diepvries te organiseren

Heb je net een van de beste 5 vriezers gekocht? Je wilt dan natuurlijk direct beginnen met het optimaal organiseren van je nieuwe diepvriezer. Het is daarom een goed idee om eerst dit artikel door te nemen voordat je dit type witgoed gaat volstoppen met allerlei voedsel. Daarnaast is het overigens ook een aanrader om veel kant-en-klaar eten in een vriezer op te bergen. Hierdoor kun je snel eten op tafel krijgen, al kan dit langer duren als je het voedsel niet kan vinden. Met behulp van de onderstaande tips kun je dit gelukkig voorkomen door de goede organisatie van je diepvriezer!

Wikkel het in

Dit is vooral belangrijk voor vlees. Wikkel het vlees stevig in plasticfolie en vervolgens in andere stevige folie of diepvriespapier, gebruik indien nodig diepvriestape om het af te sluiten. Gebruik voor ander voedsel duurzame, lekvrije containers of diepvrieszakken die goed zijn afgesloten. Druk op om alle lucht te verwijderen. Houd er rekening mee dat een pond spek of een hele partij koekjesdeeg te veel kan zijn om in één keer te ontdooien. Sluit kleine hoeveelheden afzonderlijk goed af en bewaar ze vervolgens samen in een grote box.

Houd dezelfde items bij elkaar

Verdeel de vriezer in zones, met gebieden voor groenten, brood, vlees, enzovoorts. Door dit te doen, weet je altijd precies waar je moet zoeken als je iets nodig hebt in je diepvriezer. Pro-tip: als je vier pakjes bevroren bessen hebt, doe ze dan allemaal in een grotere plastic zak of een goedkope plastic mand en label ze. Op deze manier hoef je niet steeds naar kleine, losse zakjes te zoeken in je vriezer.

Label alles

Houd een markeerstift en labels die je in een vriezer kunt gebruiken bij de hand. Dateer elke container en label de inhoud, zelfs als je kunt zien wat erin zit.

Pro-tip: gebruik verschillende kleurmarkeringen voor verschillende soorten voedsel dat je in dit type witgoed stopt. Denk hierbij aan gevogelte, zeevruchten en sauzen. Het voordeel hiervan is dat je in een oogopslag kunt vinden wat je nodig hebt doordat je weet welke kleur het zou moeten hebben.

Verpak eten plat

Bevries voedsel in een enkele laag en stapel ze nadat ze zijn ingevroren zodat het eten niet al te veel ruimte inneemt in je vriezer. Pro-tip: breng warm voedsel over in een ondiepe pan of meerdere kleine, ondiepe containers. Ook kun je de pan in een kom met ijswater neerzetten. Roer regelmatig zodat het voedsel sneller afkoelt zodat je het vervolgens in kunt vriezen.

Doe maandelijkse controles

Neem elke maand een minuut of twee om uit te zoeken wat je allemaal in je vriezer hebt zitten. Gooi hierbij ook zeker voedsel weg dat te lang is ingevroren of maak juist het plan om vergeten schatten te gebruiken, zoals de stoofpot die je buurman een maand geleden heeft aangeboden. Door dit te doen, zul je een goede inzicht hebben over wat er precies in je diepvriezer ligt. Aan de hand hiervan kun je bepalen wat je extra moet kopen, maar ook waar je juist te veel van hebt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *