zelfbruiner

Zelfbruiner gebruiken in 10 stappen

Word je moeilijk bruin, heb je geen tijd om te zonnen of zit het weer tegen? Gebruik dan eens een zelfbruiner.
Als het mooi weer is wil je graag luchtig gekleed gaan, rokje aan of iets zonder mouwen. Alleen staat het een stuk minder leuk als je nog wit bent.

Zelfbruinen is dan de ideale manier om snel en veilig bruin te worden. Het heeft wel even wat tijd, aandacht en oefening nodig voor het beste resultaat. Lees hier de 10 stappen die je moet doorlopen.


1. De juiste zelfbruiner kiezen

Als je een zelfbruiner wilt kopen, heb je verschillende opties.

 • De mate van bruining, er zijn producten met een lichte, een medium en een donkere kleuring. Heb je een lichte huid dan kun je beter beginnen met een lichte tint.
 • Er zijn gekleurde zelfbruiners . De kleur heeft verder geen invloed op het resultaat, maar een zelfbruiner die al gekleurd is, is makkelijker aan te brengen omdat beter kan zien waar je het opbrengt.
 • Spuitbussen, crèmes of doekjes – Je kunt het product opspuiten, als een crème aanbrengen of met doekjes die doordrenkt zijn met zelfbruiner.
 • Met SPF. Je hebt zelfbruiners die een Sun Protection Factor (SPF) hebben. Dit is zeker aan te raden omdat je zelfgebruinde huid geen bescherming biedt tegen de zonnestralen.

Een paar populaire en betaalbare zelfbruiners:

2. Voldoende tijd en een goede voorbereiding

Met een goede voorbereiding en een goede uitvoering kun je perfect resultaat bereiken met zelfbruiners. Als je je daarentegen niet goed voorbereid begint of het gehaast en te snel wilt doen, loop je de kans dat je strepen en vlekken krijgt of er te oranje bij loopt.

 • In laten werken en drogen
  Kies dus een moment uit dat je de tijd hebt om je goed voor te bereiden en dat je minstens 90 minuten hebt om de zelfbruiner te laten intrekken en te drogen voordat je je kleding weer aan trekt.
 • Bruining begint na een paar uur
  Het resultaat van de zelfbruiner wordt meestal pas na een paar uur zichtbaar. Je kunt de meeste zelfbruiners dagelijks gebruiken tot je de gewenste kleur bereikt hebt.
 • Bijhouden
  Om te voorkomen dat de kleur langzaam vervaagt, herhaal je de behandeling nog 2 tot 3 keer per week om het bij te houden.
 • Niet op het laatste moment
  Wil je op een bepaalde dag een mooi kleurtje hebben begin dan een paar dagen van te voren. Je kunt de behandeling dan herhalen tot je tevreden bent over de kleur.

3. Plastic handschoenen

Omdat de zelfbruiner zich goed hecht op wat ruwere huid, is het aan te raden plastic of latex handschoenen te gebruiken bij het aanbrengen om te voorkomen dat je handpalmen ook een kleurtje krijgen. Een andere manier is natuurlijk om je handen direct na het aanbrengen heel goed te wassen met zeep.

4. Het begint met een scrub

Om een goed eindresultaat te krijgen is het nodig dat je huid schoon en glad is en ontdaan van dode huidcellen. Dat doe je door je huid goed te scrubben. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je huid niet egaal bruin wordt, maar vlekkerig.

Vergeet ook niet om plekken als je ellebogen en knieën waar de huid wat ruwer is te scrubben, zodat je daar geen opéénhoping van bruine kleur krijgt.

Geen scrubmiddel in huis? Geen nood, kijk hier hoe je zelf een scrub kunt maken.

5. Schone en vooral droge huid

Scrubben is één ding, maar voor een goed resultaat is het noodzakelijk dat je de zelfbruiner aanbrengt op een huid die helemaal droog is. Dus als je na het scrubben en douchen de zelfbruiner wilt aanbrengen, wrijf jezelf dan helemaal droog. Breng de zelfbruiner ook niet aan in een badkamer die nog helemaal vochtig is van de stoom. Een zelfbruiner aanbrengen op een vochtige huid zorgt voor vlekken en een ongelijke tint.

6. Breng een dun laagje bodylotion aan

Om je huid soepel te maken en goed voorbereid te zijn op de zelfbruiner, kun je het beste een dun laagje bodylotion aanbrengen. De zelfbruiner zal zich dan makkelijker laten uitsmeren en zich beter laten verdelen over de huid. Geef de bodylotion wel even de tijd om in te trekken in de huid.

7. Aanbrengen van de zelfbruiner

Is je huid gescrubd, glad en droog? Dan is het tijd om de zelfbruiner aan te brengen. Of je nu een spray, crème of doekje gebruikt, ga zorgvuldig te werk, wrijf het goed uit met je hand en voorkom dat je bij je haargrens, knieën of ellebogen te veel zelfbruiner achterlaat.

 •  Breng aan de haargrenzen en randen nog wat bodylotion aan zodat je geen duidelijke strepen krijgt, maar de zelfbruiner als het ware vervaagt.
 •  Breng liever te weinig aan dan te veel, zeker als het de eerste keer is Het is minder vervelend om een paar keer bij te bruinen dan om er te bruin-oranje bij te lopen.

8. Laat goed drogen

Laat je zelfbruiner goed drogen voordat je je kleren weer aantrekt of gaat slapen. Je huid voelt misschien al weer glad en droog aan na een half uurtje, maar houd je aan de droogtijd op de verpakking. En tel er als je de tijd hebt liever nog een half uurtje bij op. Als je je huid goed laat drogen heb je de meeste kans op een mooie egale teint.

9. Eerste hulp bij ongelukjes met zelfbruiner

Mocht je nu ’s ochtends wakker worden en in de spiegel kijken en het resultaat bevalt je toch niet, dan kun je nog een paar dingen doen.

 • Is je hele kleur te lelijk, scrub dan opnieuw stevig. Een troost, na een paar dagen vervaagt de kleur vanzelf.
 • Heb je alleen wat vlekken zorg dan dat je wat waterstofperoxide bij de hand hebt. Dep het met een watje op te donkere plekken. Goed naspoelen en klaar.

10.  Bescherm je wel tegen de zon

In tegenstelling tot een echte bruine tint door de zon, heeft bruin kleurtje uit een flesje geen bescherming tegen de zon. Ga je dus met je zelfgebruinde huid in de zon gebruik dan een goede zonnebescherming, want je kan alsnog verbranden.

Spray tan

Heb je geen zin om het zelf te doen, dan kan bij spray tan salons je een bruin kleurtje laten opspuiten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[newsletter]