Bekende sterren dragen vaak de mooiste jurken, pakken en vestjes. In veel gevallen gaat het om designer kleding. Wat is designer kleding en wat maakt kleding tot designer kleding.
Wat is designer kleding?
Designer kleding is kleding die ontworpen is door bekende mode-ontwerpers of door luxe merken. Deze kleding kenmerkt zich door vakmanschap, unieke en creatieve ontwerpen, materialen van uitzonderlijke kwaliteit en exclusiviteit.
De meeste kleding die in de winkels hangt, is confectiekleding. Confectiekleding wordt in grote hoeveelheden gemaakt, zit vaak net even minder goed en is van mindere kwaliteit materiaal.
Hieraan herken je designer kleding
1. Bekende merken en ontwerpers
- Designer kleding is vaak ontworpen door bekende ontwerpers en/of door bekende merken, b.v. Gucci, Chanel, Prada. De creativiteit, stijl en reputatie van de ontwerper of het merk zijn heel belangrijk.
- Bekende designer merken hebben vaak een complete lijn van kleding, schoenen, tassen en accessoires.
- Het dragen van design kleding wordt door velen gezien als een status symbool.
2. Exclusiviteit
- Designer kleding wordt vaak geproduceerd in kleine aantallen, dit in tegenstelling tot confectiekleding die juist in grote aantallen geproduceerd wordt. Dit maakt de kleding schaars, gewild en exclusief.
- Collecties met een kleine oplage (limited editions) en op maat gemaakte kleding komen vaak voor.
3. De beste materialen
- Voor het maken van designer kleding wordt doorgaans voor de beste en kostbare materialen gekozen. Denk aan zijde, kasjmier, zacht leer enz. Deze materialen gaan langer mee, voelen goed aan op de huid en zien er luxueuzer uit dan confectiekleding.
- Je kan designer kleding ook herkennen aan de aandacht voor details, zoals knopen, sluitingen, gespen, enz.
4. Vakmanschap
- Veel designer kleding wordt met de hand gemaakt of geproduceerd met veel aandacht voor de stiksels, decoraties en afwerking.
- De patronen en pasvormen zijn uitstekend waardoor ze goed passen en beter staan.
5. Unieke ontwerpen met veel creativiteit bedacht
- Voor designer kleding worden bijzondere ontwerpen gebruikt en en geen 13 in een dozijn ontwerpen. Ze zijn vaak trendsettend, uniek en herkenbaar voor de stijl van de ontwerper of het merk.
- Designer kleding herken je vaak aan onderscheidende logo’s patronen, stoffen of kenmerkende onderdelen zoals de Burberry ruit, het Missoni zigzag patroon of het Louis Vuitton logo.
6. Designer kleding beïnvloed de mode industrie
- Nieuwe modetrends in designer kleding worden elk seizoen vertoont op de fashion shows in Londen, Parijs, Milaan en New York. Voor de fashion shows is veel aandacht door de media en de mode-industrie.
- De kleding van de designer merken dienen vaak als voorbeeld voor de rest van de mode industrie, die hier enigszins aangepaste massaproductie kleding van maken.
7. Hoge prijzen
- Designer kleding is duur. Een stuk duurder dan gewone confectiekleding. Je betaalt voor het merk, het ontwerp en de luxe materialen.
- Designer kleding kan je zien als een investering. De kleding blijft vaak waardevol, zeker als het om bijzondere of limited edition stukken gaat.
8. Duurzaam en ethisch geproduceerd
- Veel bekende modemerken kiezen voor milieuvriendelijke materialen en een eerlijke productie waarvoor medewerkers in goede omstandigheden werken en een eerlijk loon krijgen.
- Designer kleding wordt gezien als slow fashion, dit in tegenstelling tot fast fashion die vaak niet langer dan een seizoen meegaat.
9. Veel aandacht voor verpakking
- Mooie dozen of tassen, mooie bedank kaartjes of bewijzen van echtheid maken vaak onderdeel uit bij een aankoop van designer kleding.
10. Gedragen door bekende sterren
- Designer kleding wordt vaak gedragen door bekende mensen op de rode loper of door influencers online, bij shows en galafeesten. Dit helpt bij de promotie maar draagt ook bij aan de prestige van een merk.
Tweedehands designer kleding
Het goede nieuws is dat designerkleding vaak van een uitstekende kwaliteit is en seizoenen lang meegaat. Het slechte nieuws is dat designerkleding erg duur is. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden is het gezegde, en de pijn wordt vaak vooral gevoeld in de portemonnee.
Maar ook als je minder geld te besteden hebt, ligt designerkleding binnen je bereik. Op een tweedehands websites zoals Vinted, The next closet of Het meisje met de parels of 2ndchic, kun je vaak tweedehands of pre-owned designerkleding vinden voor redelijke prijzen. Er zijn ook websites en winkels waar je designer kleding kunt huren voor een feestje of bijzondere gelegenheid.
Verschil tussen vintage, retro en designer kleding
De termen vintage, retro en designer worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar wijzen naar verschillende soorten kleding.
Vintage kleding is tenminste 20-30 jaar oud. Ze representeren kleding uit een bepaalde periode of tijdperk. Het gaat vaak om tweedehands kleding die historische of nostalgische waarde heeft. Voorbeelden zijn: soul broeken uit de jaren ’70, flapper jurken met laagjes en franjes uit de jaren ’20 of kokerrokken uit de jaren ’40. Deze nostalgische kleding wordt ook vaak nagemaakt en opnieuw in productie genomen, dit is dan retro kleding.
Designer kleding kan zowel nieuw zijn, uit een vorige collectie komen of jaren oud zijn. Een kledingstuk kan wel tegelijkertijd designer kleding zijn en vintage. Bijvoorbeeld een Chanel jurk uit de jaren ’80 is zowel designer als vintage kleding.