Je haren verven, wie doet het niet?

Ik ken maar weinig vrouwen die gewoon hun natuurlijke haarkleur hebben. Er is tegenwoordig zo veel keuze in kleuren haarverf dat je je haar in iedere kleur kunt verven die je kan bedenken.

Of je nu je beginnende grijze haren wilt camoufleren of gewoon zin hebt in iets anders, als je eenmaal begint met het gebruiken van permanente haarverf, ben je haast verplicht om je haar te blijven verven.

Tenzij je het in een een kleur, dicht bij je natuurlijke haarkleur terug verft, zul je moeten wachten tot het uitgegroeid is. Maar als je altijd je je haar lange tijd verft, zul je op den duur merken dat je haar er onder te lijden heeft. Dat het droger wordt en misschien ook dunner. Reden genoeg om je geverfde haar goed te verzorgen.

Hoe werkt haarverf?

Haar bestaat voornamelijk uit keratine, een soort eiwit. De natuurlijke kleur (melanine) van je haar hangt van de combinatie en hoeveelheid van twee proteïnes eumelanine en phaeomelanine. De eerste zorgt voor een bruine en zwarte kleur, de tweede voor blond en rood haar. Als je ouder wordt neemt de kleur langzaam af. Als beide proteïnes afwezig zijn heb je grijs of wit haar.

Haarschubben openen

Of je het haar nu lichter wilt maken (bleken) of donkerder (verven) wilt maken, eerst moeten de haarschubben geopend worden. De haarschubben worden geopend door de een chemische reactie zodat de kleurstof zich kan verbinden met de middelste laag van het haar, de cortex.

Waterstofperoxide en ammonia

Permanente haarverf bestaat uit verschillende componenten. Een zuur (waterstofperoxide) en een base (ammonia). Daarnaast bevat het kleurpigmenten die voor de nieuwe kleur moeten zorgen.

Het percentage (3, 6, 9 of 12%) of sterkte van de ontwikkelingsvloeistof (waterstofperoxide) hangt af van het kleurverschil dat je wilt bereiken.

Door het mengsel zwelt de haar op waardoor de haarschubben open gaan staan. De ammonia en de peroxide samen zorgen dat de natuurlijke haarkleur (melanine) verdwijnt waarna de nieuwe kleurstof zich kan hechten aan de binnenkant van de haar. Een conditioner die je erna gebruikt, zorgt dat de schubben zich weer enigszins sluiten. Permanente haarverf is echt permanent, hoewel de meeste kleuren in de loop van tijd wel vervagen.

Bleken en ontkleuren

Je haar bleken of ontkleuren gebeurt met een hoog percentage waterstofperoxide. Er wordt alleen geen andere kleur aangebracht.

Verf zonder ammonia

Er zijn verschillende merken haarverf zonder ammonia. Deze gebruiken MEA of monoethanolamine om de haarschubben op een wat vriendelijker manier te openen. Deze soorten haarverf bevatten wel peroxide. Vaak zijn de kleurstoffen die worden gebruikt niet synthetisch maar natuurlijk en/of plantaardig.

Beperk de schade

Alhoewel de haarverf van nu van goede kwaliteit is, verzwakt het het haar toch, zeker bij permanent gebruik. Het is daarom belangrijk je haar goed te verzorgen. En de volgende tips in het oog te houden:

Tips

  1. Gebruik voedende shampoo’s en haarverzorgingsproducten speciaal voor gekleurd haar. Neem af een toe eens een henna haarmasker (kleurloos) om je haar extra te verzorgen.
  2. Verf je haar niet vaker dan eens per 4-6 weken, vaker is echt schadelijk voor je haar.
  3. Ga niet voor al te grote kleurverschillen in eens. Je haar meer dan een paar tinten lichter verven kan niet eens zonder je haar eerst te ontkleuren. Om van donkerbruin haar naar lichtblond haar te gaan moet je dus eerst ontkleuren en dat heeft schadelijke gevolgen voor je haar. Hoe groter het kleurverschil hoe groter de chemische reactie. Bovendien valt de uitgroei heel snel op.
  4. Pas op met zwemmen in sterk gechloreerd water als je geblondeerd haar hebt. Door een chemische reactie van het chloor met de chemicaliën bestaat de kans is dat het haar groenig wordt.
  5. Ben je een doe-het-zelf haarverver. Volg dan de gebruiksaanwijzing goed op. Let op dat de haarverf die je in de winkel koopt niet over de houdbaarheidsdatum heen is. Bewaar het niet op plaatsen met extreme temperaturen. De kwaliteit en de verfkracht gaan daardoor achteruit.
  6. Gooi restjes haarverf weg. De chemische reactie heeft al plaatsgevonden en daarom kan je het niet bewaren.
  7. Ben je niet tevreden met de kleur of mislukt het om een andere reden, ga dan niet direct weer opnieuw verven, je loopt dan de kans dat je haar broos wordt, afbreekt of uitvalt. Wacht een paar weken.
  8. Gepermanent haar dat ook nog geverfd wordt heeft dubbel te lijden. Wil je toch allebei doen, wacht dan zo lang mogelijk na het permanenten met verven en andersom.
  9. Is je haarkleur door te vaak coupe soleil te licht geworden. Vraag dan bij de kapper een keer om een coupe soleil, maar dan in je eigen haarkleur.
  10. Is de kleur te rood te fel naar je zin, was het dan met anti-roos shampoo, dit zwakt het rood snel af. Wil je niet dat je kleur haarverf vervaagt, gebruik dan juist geen anti-roos shampoo.