kapsel vorm gezicht

Hoe kies je een kapsel dat bij je gezicht en haar past?

Laatst bijgewerkt:

Hoe kies je een nieuw kapsel?

Door naar plaatjes te kijken van mooie, leuke kapsels? Dat is eigenlijk niet de manier. Er zijn meer factoren waar je rekening mee moet houden.

Krullen kan je maken als je die niet hebt, maar van dun haar kan je geen dik haar maken. En een bob kapsel bij iemand met een lang gezicht kan heel anders uitpakken als je zelf een rond gezicht hebt. Er zijn dus nogal wat dingen waar je beter rekening mee kunt houden om het kapsel te kiezen dat het beste bij je past. Dat leuke nieuwe kapsel van je beste vriendin kan jou veel minder goed staan.


De vorm van je gezicht

Natuurlijk houd je rekening met de vorm van je gezicht. Met een goed kapsel kan je je beste trekken nog beter naar voren laten komen en je mindere trekken minder laten opvallen. Het gaat er om dat je balans in je gezicht weet te brengen. Heb je een breed gezicht, dan wil je niet dat je gezicht door je kapsel nog breder gaat lijken.

Tip 1: Kies een kapsel met meer volume op plaatsen waar je gezicht smaller is en minder wijd waar je gezicht smaller. Bijvoorbeeld: als je een spitse kin hebt, mag je haar op kinhoogte best wat wijder vallen.
Tip 2: Neem geen kapsel met een lengte die eindigt op een plek waar je niet het accent op wil leggen. Dus als je een forse kaak hebt, kies dan geen kapsel dat eindigt op kaakhoogte.

Haal het haar uit je gezicht en kijk goed naar de vorm van je gezicht. Kies de vorm die het meest bij je gezicht past. Je kunt ook net tussen twee vormen inzitten.

rond
Rond gezicht

Een rond gezicht wordt gekenmerkt door ronde zachte lijnen. Het is bijna even breed als het lang is.

Welke kapsels staan goed bij een rond gezicht?

Kapsels die over de kin vallen, een lange bob, en kapsels in laagjes op schouderlengte zijn een goede keuze. Voorkom kapsels op één lengte. Je wilt geen kapsel dat volume geeft aan de zijkant van je gezicht. Volume boven op je hoofd laat je gezicht langer lijken en minder breed. Een schuine lok opzij doet het ook goed bij een rond gezicht. Een scheiding aan de zijkant laat je gezicht minder rond lijken dan een scheiding in het midden. Lang haar staat ook prima.

rond gezicht
 • Selina Gomez brengt extra volume bovenop en het lange haar is ook een goede keuze. ©foto Featureflash
 • Kelly Clarkson heeft een goede keus gemaakt met haar bobkapsel met lok opzij, de lange voorkanten geven het gezicht meer lengte. ©foto s buckley
 • Bij Kirsten Dunst maakt de scheiding aan de zijkant, de lok en het lange haar haar gezicht minder rond. ©foto s buckley

Ovaal gezicht

Een ovaal gezicht heeft ronde vormen, net als de ronde gezichtsvorm. Het ovale gezicht is alleen langer dan het breed is.

Welke kapsels staan goed bij een ovaal gezicht?

Met deze gezichtsvorm heb je geluk, want bij deze vorm gezicht staan bijna alle kapsels. Wil je de aandacht op je kaaklijn? Kies kan voor een hoekig bobkapsel. Wil je de aandacht op je ogen? Ga dan voor een rechtgeknipte pony of een lok opzij.

kapsels ovaal gezicht
 • Jessica Alba heeft haar haar hoog opstoken en dat kan ze goed hebben. ©foto helga esteb
 • Selma Hayek heeft een rechte lange bob met scheiding in het midden en staat prima bij haar ovale gezicht. ©foto s buckley
 • Kate Hudson heel steil lang haar dat aan de voorkant is opgeknipt met een scheiding opzij en lange lok. ©foto dfree

vrk
Vierkant gezicht

Een vierkant gezicht heeft een hoekige kaak, brede jukbeenderen en een breed voorhoofd.

Welke kapsels staan goed bij een vierkant gezicht?

Ga voor kapsels met krullen of golven, die de hoekige vormen wat verzachten. Ook wat langere kapsels die vanaf de kaakhoogte in laagjes geknipt zijn, staan goed. Kapsels met een recht geknipte pony of bob kapsels op één lengte staan minder goed, omdat ze de rechte hoekige vorm van je gezicht benadrukken. Als je een bob wilt, dan is ga dan voor krullen of slag zodat je meer volume hebt aan de zijkanten, Lang golvend haar is ook heel mooi.

vierkant gezicht
 • De ongelijke bob maakt het gezicht van Keira Knightly zachter, langer en minder hoekig. ©foto dan kosmayer
 • De schuine ongelijk geknipte pony en het volume bovenop geven balans aan het gezicht van Keira. ©foto everett
 • Ook bij Olivia Wilde wordt haar gezicht door de schuine lok en lange golvende haar zachter. ©foto dfree

rcht
Lang gezicht

Bij een lang gezicht zijn de kaken, jukbeenderen en het voorhoofd bijna overal even breed.

Welke kapsels staan goed bij een lang gezicht?

Een pony of lok opzij net doet het daarom goed en geven je gezicht wat meer breedte. Krullen en slagen in je haar zorgen ook voor volume aan de zijkant van je gezicht. Ga niet voor volume boven op. Dus niet je haar hoog opsteken, een lage knot kan wel. Kort haar of haar op schouderlengte is de beste keus. Lang, steil haar is minder geschikt. Wil je toch lang haar neem dan een pony.

lw
 • Robin Wright heeft een kort kapsel met een lange schuine pony, de pony breekt de lengte en maakt haar gezicht minder lang. ©foto dfree
 • Terri Hatcher heeft ook duidelijk een lang gezicht. Door extra volume aan de zijkant valt dat minder op. ©foto c nelson
 • Liv Tyler heeft lang steil haar, eigenlijk niet het beste kapsel voor een lange gezicht, maar de rechte pony laat haar gezicht breder lijken. ©foto stocklight

hrt
Hartvormig gezicht

Een hartvormig gezicht heeft als belangrijkste kenmerken een puntige smalle kin en een breed voorhoofd. De jukbeenderen zijn ongeveer zo breed als het voorhoofd. Meestal wil je bij deze gezichtsvorm de aandacht van de kin afleiden.

Welke kapsels staan goed bij een hartvormig gezicht?

Een lok opzij of een pony op wenkbrauwhoogte doen het goed. Ook een pony die recht is boven de ogen en aan de zijkant geleidelijk wat langer wordt, verzacht de brede jukbeenderen. Een kort kapsel is ook een goede keus. Een kapsel dat eindigt net boven of op kinhoogte is een minder goede keus. Een (bob) kapsel net onder de kin staat wel goed. Lang haar met slagen, krullen of golven staat heel mooi bij deze gezichtsvorm. Een lange bob op één lengte tot bijna op de schouder laat de kin minder spits lijken.

hartvormig gezicht
 • Reese Whitherspoon  doet het helemaal goed met de lok opzij en het haar op schouderlengte.©foto featureflash
 • Leuk kapsel van Ali Larter dat goed past bij een hartvormig gezicht doordat het kapsel een omgekeerde driehoekige vorm heeft. ©foto joe seer
 • Ginnifer Goodwin legt met haar korte haar de aandacht op het bovenste gedeelte van haar hoofd en heeft wat volume bovenop. Ook de schuine pony geeft het gezicht balans. ©foto s buckley

drh
Driehoekig gezicht

Een driehoekig gezicht is het tegengestelde van het hartvormige gezicht. Het heeft een brede kaaklijn en een smaller voorhoofd.

Welke kapsels staan goed bij een driehoekig gezicht?

De beste kapsels voor een driehoekig gezicht zijn korte kapsels die veel volume aan de zijkant hebben. Ook lang haar kan, bij voorkeur als het slagen heeft of in laagjes geknipt is en wat lengte betreft net over de schouders valt of nog langer is.

kapsels voor driehoek vorm gezicht
 • Minnie Driver heeft een kapsel met wat volume aan de zijkant, maar het kan beter. ©foto featureflash
 • Billie Piper verzacht met haar lange golvende haar haar hoekige gezicht. ©foto s buckley
 • Renée Zellweger heeft een kapsel dat de aandacht trekt naar de bovenkant van haar gezicht en dat staat haar goed. ©foto featureflash

 Wat voor soort haar heb je?

Heb je dik of dun haar? Steil, een slag of krullen? Als je erg dun haar hebt, is het minder geschikt om heel lang te dragen. En, hetzelfde kapsel kan er heel anders uitzien als je fijn haar hebt of stevig haar met een slag. Als je een kapsel uitkiest, let dan op of het voor jouw haar geschikt is zonder dat je allerlei kunstgrepen moet uithalen.

versch

Wat wil je verbergen?

Wil je dat je nek zichtbaar is of niet? Als je een mooie lange nek hebt, dan kun je door je haar op te steken of met een kort kapsel de nadruk op je nek leggen. Heb je flaporen, dan wil je waarschijnlijk liever een niet te kort kapsel dat je oren bedekt. Een hoog voorhoofd kun je camoufleren door een pony. Een lange nek komt mooi uit bij een opgeschoren of opgestoken haar.

verb

Hoeveel tijd heb je?

En dan nog een belangrijk puntje: hoeveel tijd heb je ’s ochtends om aan je haar te besteden? Sommige kapsels zijn makkelijk in model te brengen. Lang haar heeft doorgaans meer verzorging nodig en duurt langer om te wassen en te drogen. Als je ook nog slagen in je haar wilt maken of je haar juist steil wilt maken dan moet je daar extra tijd voor uittrekken. Wil je met de krultang aan de slag, dan moet je daar ook de nodige tijd voor uittrekken.

Hoeveel geld heb je?

Kappersbezoekjes kunnen vrij kostbaar zijn. Als je een kort kapsel kiest en het mooi in model wilt houden, dan zul je toch wel iedere 4-6 weken terug moeten. Dat zelfde geldt voor het verven van je haar. Bij middellang of lang haar hoef je minder vaak naar de kapper.

 1. ik wil graag kapsels krijgen als je haar tot schouders hen en men tweede is ik ben twaalf en mijn haar komt tot aan mijn schouders wordtken je nog een snel methode dat hij snel groeit met vriendelijke groeten

 2. hoi ik ben helemaal fan van harry potter en hermelien griffel is mijn grote voorbeeld.ik wil heel heel heel erg graag een beetje van haar uiterlijk omdat ik haar gewoon heel mooi vindt.ik heb meerdere stijlen uitgeprobeerd:lang,tot mijn schouders,tot halverwege mijn nek,tot net over mijn schouders.nu is het weer schouderlengte.ik heb blond haar maar dat vind ik niet erg ook al vind ik andere kleuren leuker.ik heb een best ovaal gezicht denk ik en heb donker blauwe ogen waar ik best tevreden mee ben en draag geen make up en ik ben dat ook niet van plan eigenlijk draag ik ook geen sieraden behalve een ketting die ik elke dag draag.vroeger had ik krullen maar die zijn er uitgezakt toen mijn haar langer werd dus rond mijn derde.ik hou van het haar van hermelien griffel in de films deel 4,5 en 6 helaas vindt mijn moeder me te jong voor een krultang want ik ben 13 en ik ben niet echt fan van krulspelden enzo en ik heb zelf best dik haar en weinig tijd.ik denk dat dit een hopeloze situatie is en dat ik nooit tevreden zal zijn met mijn haar maar ik dacht ik kan altijd op deze site proberen hulp te vragen.

  1. houi griffelfan ! maakt helemaal niks uit hoor want nou ik vertel even van mezelf ik had dat vroeger ook maar de stoerste meiden van me klas hebbe, gezegd dat ik eigenlijk wel de mooiste ben hier en nu ben ik best tevreden met wa’ k heb — ook uitgezakte krullen lang haar.en als je nou geen haar hebt daat is pas hopeloos toch ?

  2. Hoi Griffel …
   Je zou eens paviljotjes kunnen proberen …
   Dat is met zachte strookjes stof van een oude shirt of zo…
   Je rolt je (vochtige)haar rond het strookje en dan knoop je het vast ,zorg alleen dat de uiteinden uitsteken….
   Slaap er een nachtje mee (dat je haar weer droog is)en je hebt prachtige krullen …
   Succes

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *