Je haar föhnen, zo doe je het goed. 10 Tips

Je haar föhnen is een snelle en makkelijke manier om je haar in model te brengen en meer volume te krijgen. Iedereen kan het met wat tips en oefening. Maar een föhn produceert hitte. Als je het niet goed doet of niet de goede föhn gebruikt, dan kan je je haar makkelijk beschadigen. Je haar kan uitdrogen, breken of pluizig worden. Dus hoe föhn je je haar op de goede manier?

Hoe föhn je je haar goed? 10 tips

#1 Goede kwaliteit föhn

Je kan je haar in model brengen met iedere föhn. Er zijn verschillende soorten. Goedkope föhns die hard blazen en heel heet worden zijn alleen niet de beste keuze voor je haar. Ze drogen je haar uit en beschadigen het op den duur.

Föhns verschillen in het geluid dat ze produceren, de levensduur en de mate waarin je de blaassterke en warmte kan regelen.


Welke föhn kies je?

  • Ionische of toermalijnen föhns drogen je haar razendsnel doordat ze gebruik maken negatieve ionen. Dit soort föhns beschermt ook je haar tegen uitdrogen en voorkomen dat het statisch en pluizig wordt. Deze föhns werken met een gelijkmatige warmte. Ze zijn heel geschikt voor dik haar dat moeilijk droogt.
  • Keramische föhns kunnen met negatieve ionen werken of met infrarood. De warmte van dit soort föhn is gelijkmatig en zachter voor je haar. Dit soort föhns is geschikt voor fijn, dun, geverfd en beschadigd haar dat makkelijk uitdroogt.
  • Titanium föhns zorgen voor een constante temperatuur. De temperatuur kan vrij hoog worden dus dit soort föhns zijn niet de beste keuze voor dun of beschadigd haar.

#2 Net niet droog

Als je haar te nat is, moet je langer föhnen voor je haar droog is en dat belast je haar extra. Laat je haar eerst zoveel mogelijk aan de lucht drogen. Heb je haast? gebruik dan eerst alleen de blaasstand met een matige temperatuur en ga het pas stylen of in model brengen als je haar bijna droog is.

#3 Bescherm je haar tegen de hitte

Door het föhnen je haar verdampt er meer vocht uit je haar dan je haar weer zelf weer op een natuurlijke manier kan aanvullen. Droog haar is kwetsbaar en beschadigt eerder. Gebruik daarom altijd een föhn spray of een heat protection spray om je haar te beschermen tegen hitte en uitdroging. Deze producten bevatten stoffen als olie, glycerine of andere middelen die het vocht in het haar vasthouden.

#4 Belang van een goede borstel

Bij het föhnen is een ronde borstel een goede keuze. Hoe groter de doorsnede van de borstel hoe meer volume je in je haar kan krijgen. De slag in je haar is dan grover. Met borstel met kleinere doorsnede krijg je een fijnere slag.

Voor het föhnen van lang haar zijn de grote platte borstels, de zg. paddle brushes handig. Ze ontklitten je haar en maken het steil en glad.

Er zijn ook borstels met keramische en ionische eigenschappen. Deze verdelen de hitte beter en zorgen dat je haar niet statisch wordt.

#5 Van wortel naar het uiteinde

Begin met het föhnen van je haar bij je kruin en werk langzaam naar beneden. Als je volume wilt bij de haarwortels, gebruik dan een ronde borstel. Draai je haar om de borstel en laat je föhn gericht op de borstel blazen.

#6 Verdeel je haar

Begin niet zomaar ergens met föhnen maar verdeel je haar in een paar delen. Verdeel je haar bijvoorbeeld in vier delen. Föhn ieder deel apart.

#7 Niet te heet!

Natuurlijk heb je ’s ochtends haast en wil je zo snel mogelijk klaar zijn met föhnen. Dan is de verleiding groot om je föhn op de heetste stand te zetten. Te hoge temperaturen beschadigen en drogen je haar uit.

Bij een goede föhn kan je de temperatuur instellen. Als je fijn en dun haar hebt, stel de temperatuur dan in op medium of low. Als je dik haar hebt zet de blaaskracht dan wat lager en de temperatuur wat hoger. Eindig altijd met een paar tellen föhnen op lage temperatuur.

#8 Gebruik de juiste accessoires voor je föhn

Kies een föhn met de juiste accessoires. Voor steil haar is het nodig dat je een dunne blaasmond gebruikt.

Voor extra volume in je haar is een diffuser geschikt.

#9 Fixeer je haar

Natuurlijk wil je dat je haar zo lang mogelijk goed in model blijft zitten. Gebruik een haarspray om je haar langer in model te houden.

#10 Vergeet je föhn niet schoon te maken

Aan de achterkant van je föhn zit een luchtfilter, dat voorkomt dat er haren, pluis en stof in de motor van je haardroger terechtkomen. Als je dat filter regelmatig schoonmaakt, blijft je fohn langer goed werken.

Zo maak je de föhn schoon

  • Haal de stekker uit het stopcontact en wacht tot je föhn is afgekoeld
  • Verwijder het beschermende kapje
  • Haal het filter eruit en verwijder stof en haar met een borstel. Je kan ook de stofzuiger gebruiken

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *