haartransplantatie

Hoe werkt een haartransplantatie?

Veel mannen krijgen te maken met haaruitval. Dit is één van de gevolgen van ouderdom. Toch gebeurt het ook regelmatig dat haren al op jonge leeftijd uitvallen. Heb jij hier ook last van? Dan heb je mogelijk te maken met inhammen of kale plekken rondom jouw kruin. In dat geval kun je een haartransplantatie overwegen. Haaruitval bij mannen is namelijk regelmatig het gevolg van het DHT-hormoon. Dit hormoon zorgt voor een verminderde doorbloeding van haarzakjes, waardoor de groeicyclus van een haar korter wordt. Dit kan kale plekken tot gevolg hebben. Met een haartransplantatie maak je hier voorgoed een einde aan.

Waarom vallen haren niet langer uit?

Als haaruitval veroorzaakt wordt door het DHT-hormoon denk je mogelijk dat je hier niets tegen kunt doen. Het hormoon is nou eenmaal aanwezig in jouw lichaam. Toch heeft het in dat geval zin om een haartransplantatie te ondergaan. Waarom? Omdat de haren uit de haarkrans van jouw achterhoofd gehaald worden. Deze haren hebben een andere genetische aanleg. Hierdoor vallen ze niet langer voor het einde van de groeicyclus uit nadat ze geïmplanteerd zijn in het ontvangstgebied.

Heb je een haartransplantatie ondergaan? Dan kan het zijn dat de haren na een aantal weken toch uitvallen. Sommige mensen raken hierdoor in paniek, maar dit is niet nodig. Alleen de haren vallen uit, de haarwortels blijven in jouw hoofdhuid zitten. Zodra getransplanteerde haren zijn uitgevallen, beginnen de haarzakjes met het produceren van nieuwe haren. Vaak duurt het ongeveer een jaar voordat het resultaat van de behandeling volledig zichtbaar is.

Verschillende technieken

In de meeste haarklinieken in ons land kunnen haren op twee manieren getransplanteerd worden. Je kunt vaak kiezen uit de FUT-methode en de FUE-methode. Eerstgenoemde techniek wordt over de hele wereld gebruikt voor het uitvoeren van haartransplantaties. Bij de Follicular Unit Transplantation (FUT) wordt er een stripje huid weggnomen uit de haarkrans aan de achterzijde van jouw hoofd. De haarwortels uit dit stripje huid worden vervolgens elders op het hoofd opnieuw geïmplanteerd. Doordat er een stripje huid wordt weggenomen, ontstaat er een wond. Deze moet na de behandeling gehecht worden.

Naast de FUE-methode kun je ook voor Follicular Unit Extraction (FUE) kiezen. Deze nieuwste manier van haar transplanteren wordt gezien als de minst ingrijpende. Dit komt doordat de haren één voor één uit de haarkrans van jouw achterhoofd worden weggenomen. Hiervoor gebruikt men een holle micronaald of een boortje. Voordat de haren verwijderd worden, maakt de specialist kleine sneetjes in het ontvangstgebied. Zodoende kunnen de haren direct geïmplanteerd worden nadat ze verwijderd zijn. Doordat de haren hier individueel getransplanteerd worden, ontstaan er slechts kleine wondjes. Deze groeien vanzelf weer dicht.


Je voelt er niets van

Omdat een haartransplantatie een medische ingreep is, staan veel mensen er niet om te springen. Dit komt vooral doordat zij denken dat een haartransplantatie pijnlijk is. Toch is dit niet het geval. Je voelt namelijk niets van de ingreep zelf. Hoe dit komt? Omdat er plaatselijk verdoofd wordt alvorens men begint met het verwijderen en implanteren van de haren. Deze verdoving wordt toegediend met behulp van kleine spuitjes. Het injecteren kan enigszins gevoelig zijn, maar dit is slechts van korte duur. Laat je hierdoor dus zeker niet weerhouden om een haartransplantatie te ondergaan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *