DIY: geef je spijkerjasje een make-over

Laatst bijgewerkt:

Hoewel de modellen en wassingen niet altijd gelijk zijn gebleven, is het spijkerjack al jaren niet meer uit het straatbeeld verdwenen.

Niet zo vreemd; net als de spijkerbroek, is dit kledingstuk ontzettend veelzijdig en kun je het op allerlei manieren combineren. Heb je nog een spijkerjasje in je kast hangen dat je bijna niet meer draagt? Of draag je je spijkerjasje nog wel regelmatig, maar wil je er graag een uniek exemplaar van maken? Er zijn verschillende manieren waarop je je denim jack zelf een make-over kunt geven. We zetten een paar leuke DIY-ideeën voor je op een rijtje.

Tekst op je spijkerjas

Wil je graag een statement maken? Voorzie je spijkerjasje van een tekst naar keuze. Heb je de voorkeur voor hele strakke letters, dan zijn letterpatches een goede oplossing. Je kunt echter ook op je jasje ‘schrijven’ met textielstiften, textielverf of speciale verfspray. Deze producten vind je onder andere bij Pipoos. Vooral als je voor verfspray kiest, is het aan te raden om eerst sjablonen op je jasje te leggen. Overigens kun je met de textielstiften en -verf natuurlijk veel meer doen dan alleen letters maken. Op Etsy zie je talloze voorbeelden van spijkerjacks die zijn omgetoverd tot ware schilderijen.

Een andere tint

Is je spijkerjasje in de loop der tijd erg vaal geworden? Of ben je gewoon niet zo tevreden met de kleur ervan? Met speciale verf kun je je jasje in één keer een andere tint geven. Het merk Dylon heeft machinewasverf, die verkrijgbaar is in verschillende blauwtinten. Je legt je spijkerjasje, samen met de bolvormige verpakking waar de verf in zit, in de wasmachine en draait een wasprogramma. Vervolgens draai je nog een wasprogramma met wasmiddel erbij. Dat is alles!

Bleken

Zoals we hierboven beschreven, kun je de kleur van je spijkerjasje veranderen met behulp van speciale verf. Maar wanneer je de stof van je spijkerjasje te donker vindt en liever een lichtgekleurd exemplaar wilt, kun je ook aan de slag gaan met bleekmiddel. Wil je het hele spijkerjasje in ongeveer dezelfde mate bleken, dan kun je het volledig onderdompelen in een mengsel van bleek en water. Vind je het mooier als je spijkerjack alleen op bepaalde plaatsen lichter is, dan kun je het bleekmengsel bijvoorbeeld in een spuitbus doen. Een tutorial voor het bleken van een spijkerjasje vind je hier. Tip: trek oude kleding aan, bescherm de ondergrond waarop je werkt en zorg voor genoeg frisse lucht; bleek is een agressief goedje!

Patches

Spijkerjasjes met patches zijn al een tijdje helemaal hip. Je kunt zulke jasjes dan ook gemakkelijk kant-en-klaar in de winkel kopen, waaronder in deze webshop. Je eigen spijkerjack van patches voorzien is echter budget-vriendelijker en je jasje wordt er écht persoonlijk van. Bovendien is het bevestigen van patches helemaal niet moeilijk; de meeste zijn gewoon met een strijkijzer aan de stof vast te maken. Als je even rondkijkt op internet, zal je zien dat er op het gebied van patches enorm veel keuze is. Leuke exemplaren vind je onder meer hier.

Stukjes stof

Geef je eigen draai aan een basic spijkerjasje, door bepaalde delen ervan te bedekken met een stukje andere stof. Daarbij kun je het simpel houden, door bijvoorbeeld de zakken of de boorden te voorzien van een jeansstof in een andere tint, maar je kunt ook kiezen om de rug te voorzien van een grote lap stof met een kleurrijk en opvallend patroon. Ook een leuk idee is om verschillende stoffen met elkaar te combineren. Hoe je de stukjes stof precies vastzet, lees je in deze (Engelstalige) tutorial.

Zonder mouwen

Geef je spijkerjasje een stoere twist door er de mouwen eraf te knippen. Je houdt dan een soort spijkergiletje over, dat je in de zomer goed kunt combineren met een jurkje, hemdje of t-shirt. Natuurlijk kun je zonder al teveel na te denken de schaar in je jasje zetten en de mouwen afknippen, maar het resultaat wordt waarschijnlijk beter als je dit met beleid doet. In deze tutorial wordt uitgelegd hoe je de mouwen het beste afknipt, waarbij je kunt kiezen tussen een ruig, rafelig effect en een wat strakkere afwerking.

Heb je de smaak van het knutselen te pakken en ligt er ook nog een oude spijkerbroek in je kast? Eerder publiceerden we al een artikel met verschillende DIY-ideeën voor spijkerbroeken.