Niet iedereen is eraan toe om grijs te worden, dan wil je liever je grijs haar verven. De overgang van kleur naar grijs is vaak ook niet zo mooi. Verven kan dan een oplossing zijn totdat het haar helemaal grijs is.
Wanneer word je grijs?
Gemiddeld begint een vrouw grijs te worden op haar 34ste. Met 50 jaar is 50% voor de helft grijs. Het is voor het grootste deel een kwestie van erfelijkheid en daar is verder weinig aan te doen. Is je haar eenmaal grijs dan is dat niet meer terug te draaien. Hoewel er nieuwe ontwikkelingen zijn waarbij het haar opnieuw van gepigmenteerd wordt. (bron)
Hoe komt het dat je haar grijs wordt?
Je haar wordt niet grijs, maar verliest langzaam het kleurpigment waardoor het haar wit of transparant wordt. Doordat het haar tegen je andere, soms nog donkere haar aanligt lijkt het vaak grijs. Als het grootste deel van je haren hun kleur verloren zijn, lijkt het wel wit.
Mooi grijs is trendy
Hoewel haar dat grijs is ook mooi kan zijn en er tegenwoordig ook vrouwen zijn die hun haren grijs verven, kiezen veel mensen er tijdens het grijs worden voor om hun haar te kleuren. Eenmaal helemaal grijs geworden, geven veel vrouwen het verven vaak op.
Grijs haar moeilijk te verven
Bij het verven van grijs haar komt toch iets meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Haar dat grijs is, is vaak stugger en droger omdat het minder natuurlijke oliën bevat. De schubben van de haarschacht staan minder open waardoor er meer verf nodig is om tot de haar door te dringen.
Grijs haar pakt niet
Het lijkt soms of de haarverf minder goed pakt of hecht op grijze haren. De haarverf lijkt soms minder lang te houden dan op haar dat zijn kleur nog heeft. En eenmaal geverfd, lijkt de verf ook eerder te vervagen of lichter van kleur te worden.
Natuurtinten bevatten meer pigment
Het is daarom belangrijk dat je bij het verven, haarverf kiest die veel pigment bevat. De natuurtinten, te herkennen aan de .0 en/of de N van neutraal (bijvoorbeeld 6.0 of 6N). Het zijn neutrale kleuren, zonder warme of koele tonen. Deze natuurtinten geven een betere dekking bij grijs haar.
Dit zijn de hele tinten:
- Zwart
- Heel donker bruin
- Donkerbruin
- Middenbruin
- Lichtbruin
- Donkerblond
- Middenblond
- Blond
- Licht blond
- Zeer licht blond
Grijs haar verven, de mogelijkheden
Tijdelijke of permanente haarverf?
Als je haar begint grijs te worden dan kun je vaak volstaan met een kleurspoeling of tijdelijke kleuring. Het zal dan vaak lijken of je natuurlijke highlights hebt en dat zal prima staan.
Is je haar voor meer dan 50% grijs? Dan is het verstandig om alleen voor een permanente kleuring te kiezen. Wees voorzichtig met te donkere kleuren. Deze kunnen je gezicht een harde uitdrukking geven. Een kleur die dicht bij je eigen natuurlijke haarkleur komt is dan het beste.
Grijs haar blonderen
Je haar in een donkerder tint verven is vaak makkelijker dan als je grijs haar blond wilt verven. Maar bij een donkere kleur valt de uitgroei weer eerder op. Bij veel haarverf wordt vaak op de verpakking aangegeven dat het 100% grijsdekking heeft. Maar bij de lichtblonde tinten staat er (vaak heel onopvallend op de achterkant) dat ze minder geschikt zijn voor de dekking van je grijze haren.
Blonderen is eigenlijk bleken
Als je haar overwegend grijs of wit is, dan is blonderen eigenlijk niet het goede woord. Bij blonderen gebruik je middelen die het haar bleken, terwijl dat bij grijs haar niet nodig is. Grijze haren hebben minder of geen pigment. Je kunt je haar wel in een blonde tint verven. Maar omdat vergrijsd haar toch al moeilijker pakt, kun je in dat geval het beste professionele haarverf kopen of het door de kapper laten doen.
Highlights of lowlights
Beginnen de eerste grijze haren zich te laten zien, dan zijn highlights (een lichtere kleur dan je haar) en/of lowlights (een donkerder kleur dan je haar) vaak voldoende je grijze lokken te camoufleren. Door highlights in een lichte kleur vallen grijze haren nauwelijks meer op. Het aanbrengen van highlights is minder schadelijk voor je haar omdat je maar een klein deel van je haar verft.
Grijs haar kleuren met henna
Dat is ook nog een optie: Henna is in allerlei tinten verkrijgbaar en is niet slecht voor je haar en je hebt dan niet van de schadelijke invloeden van langdurig verven te maken. Maar kleuren met henna is nogal onvoorspelbaar en de kleur pakt vaak warmer of meer oranje uit dan je wilt. Als je het toch wilt proberen, dan is het beter om het op een onopvallende pluk haar uit te proberen en te kijken hoe het uitpakt. Mocht de henna-kleur niet bevallen dan wordt het lastig om er weer met synthetische haarverf overheen te gaan.
Tips
Lees het etiket
Als je zelf je haar wilt verven, lees dan bij het kiezen van een haarverf goed het etiket. Niet alle permanente haarverf is geschikt voor de dekking van grijze haren. Soms staat op de verpakking dekt grijs haar voor 100% maar zijn bepaalde lichte kleuren minder geschikt en dan staat er op de achterkant: Deze kleur wordt niet aangeraden bij sterk vergrijsd haar.
- Als je je grijze haren wilt verven ga dan van de maximale inwerktijd uit.
- Als je plaatselijk grijs bent, breng dan eerst de verf aan op de vergrijsde plaatsen zodat die daar wat langer kan intrekken.
- Voorpigmenteren. Dat is wat de kapper vaak doet. Een deel van de verf wordt niet gemengd met peroxide maar met water. Hiermee wordt de grijze uitgroei voorgepigmenteerd. Meteen erna (zonder uitspoelen) wordt de gewone verf met peroxide op de uitgroei en rest van het haar aangebracht.
- Twijfel je over een kleur of over de inwerktijd, probeer het dan eerst uit op een onopvallend plukje en hou bij wat voor jou de goede inwerktijd is.
- Kies voor diepe, rijke tinten. Kies neutrale tinten die veel pigment bevatten. Deze kleuren je grijze haar beter.
- Stel je volgende verfbeurt zo lang mogelijk uit door je uitgroei te camoufleren. Dat is beter voor de conditie van je haar.