zonnepanelen

Zijn zonnepanelen rendabel in een koud land als Nederland?

Laatst bijgewerkt:

Als je zo eens om je heen kijkt dat zie je heel wat daken die al bedekt zijn met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een prima investering om je energiekosten te drukken en om de CO2 uitstoot te verminderen. En waarom ook niet? Zonlicht is tenslotte gratis.

Maar de zon schijnt niet altijd, zeker niet in Nederland en andere Noord-Europese landen. Zijn zonnepanelen dan wel rendabel? Om daar iets over te zeggen is het goed om eerst de vraag ‘hoe werken zonnepanelen?’ te beantwoorden.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonlicht moet rechtstreeks op een zonnepaneel vallen. Zonlicht bestaat uit kleine lichtdeeltjes (fotonen). Deze fotonen worden geabsorbeerd door de fotocellen in zonnepanelen en in beweging gebracht door de positieve en negatieve lading in de cel. Dit zorgt voor elektrische spanning die resulteert elektrische stroom.

Normaal gesproken geldt: hoe intenser het zonlicht, hoe meer elektriciteit wordt opgewekt.

Zonnepanelen en de seizoenen

In Nederland hebben we seizoenen met afwisselend weer en dat heeft invloed op de werking van de zonnepanelen. In de winter zijn de dagen korter. Er zijn dan minder uren waarin zonnepanelen zonlicht op kunnen vangen. Bovendien verschillen de temperaturen en de intensiteit van de zon per seizoen. Dat heeft allemaal invloed op de effectiviteit en opbrengst van zonne-energie zoals je hieronder kunt lezen.

Werken zonnepanelen op bewolkte dagen?

Op veel dagen is het in Nederland licht tot zwaar bewolkt. De zon schijnt lang niet altijd. Toch kunnen zonnepanelen zelfs op bewolkte dagen elektriciteit produceren al is het over het algemeen wat minder efficiënt (gemiddeld 10-25% minder opbrengst).

Volgens onderzoek van Wageningen University and Research (WUR) kan de reflectie van stapelwolken juist voor meer licht zorgen dan normaal waardoor er meer momenten zijn dat de panelen optimaal werken.

Hoe werken zonnepanelen bij hoge of lage temperaturen?

Het klinkt misschien vreemd, maar zonnepanelen werken minder efficiënt bij hitte. Ze doen het dus beter bij wat lagere temperaturen. Bij koud weer verbetert de geleiding van elektriciteit in de zonnecellen. Koud en zonnig weer, zoals in het voorjaar, is dus ideaal voor zonnepanelen. Bij temperaturen boven de 25 °C werken zonnepanelen minder efficiënt.

Zonnepanelen bij sneeuw en ijs

Als zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw, dan wordt het zonlicht geblokkeerd en werken ze niet. Over het algemeen blijft sneeuw niet heel lang op zonnepanelen liggen. Zonnepanelen liggen meestal op schuine daken of ze worden op een plat dak met een bepaalde helling gemonteerd. De sneeuw zal er dus snel afglijden. Ook een laagje ijs zorgt voor minder rendement. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je panelen kapotvriezen bij strenge vorst.

Werken zonnepanelen ’s nachts?

Als er geen zonlicht op de panelen valt, kan er geen energie opgewekt worden. ’s Nachts werken zonnepanelen daarom niet. Heb je een thuisbatterij die de overdag opgewekte elektriciteit opslaat, dan kan je daar ’s avonds en ’s nachts nog steeds wel gebruik van maken.

Kortom…

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en onmisbaar bij het leveren van een aandeel in de energievoorziening. Hoewel zonnepanelen misschien niet optimaal presteren in landen met een wat kouder klimaat, dragen ze zeker bij aan het verlagen van je energierekening en het verminderen van de CO2 uitstoot. Zeker met de vooruitgang van de technologie, waarbij zonnepanelen steeds kleiner en slimmer worden en steeds meer rendement opleveren.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *