laminaat leggen

Zelf laminaat leggen, moet lukken

Zelf een nieuwe laminaatvloer leggen, kan je veel geld besparen. Als je een beetje handig bent en niet bang bent om met gereedschap om te gaan, is dit ook zeker een klusje wat je prima zelf kan doen. 

Laminaat uitkiezen

Zoek een mooie kleur laminaat uit en let daarbij op de kwaliteit.  De dikte van het laminaat is belangrijk. De dikte varieert van 6-8 mm. De dikte zegt iets over de kwaliteit en levensduur van de vloer en een wat dikkere soort helpt ook bij geluidsreductie. 

Welk laminaat is geschikt?

Of het laminaat geschikt is voor een bepaalde ruimte of soort gebruik wordt aangeven met een klasse.

 • AC1: klasse 21 licht woongebruik
 • AC2: Klasse 22 normaal woongebruik, licht commercieel gebruikAC3: Klasse 23 intensief woongebruik & klasse 31 licht commercieel gebruik
 • AC4: Klasse 32 normaal commercieel gebruik
 • AC5: Klasse 33 zwaar commercieel gebruik

Als je laminaat in een natte ruimte wilt leggen zoals de badkamer of de keuken, kies dan laminaat dat daarvoor geschikt is. 

Kliklaminaat valt makkelijker in elkaar en is daarom meestal makkelijker te leggen.

Wat heb je nodig voor het leggen?

 • Een ondervloer
 • Laminaat
 • Een meetlat of duimstok
 • Een potlood
 • Gereedschap (laminaatsnijder, zaag)
 • laminaatset (met blokjes, aantiklat)
 • Plinten

Hoe beter je gereedschap, hoe makkelijker het leggen zal gaan. Je zal laminaatdelen af moeten korten, zowel in de lengte als in de breedte. Voor het afzagen van de korte kant of het zagen van uitsparingen (voor verwarmingsbuizen b.v.) kan je een decoupeerzaag gebruiken. Maar je zal vrijwel zeker ook laminaatdelen in de lengte moeten doorzagen. Daarvoor kan je het beste een afkortzaag gebruiken. Bekijk als voorbeeld Dewalt afkortzaag via Mastertools. Wil je zo’n zaag niet zelf aanschaffen, dan kan je er ook één huren natuurlijk. 

Tips om rekening mee te houden

Geef het laminaat kans om te acclimatiseren. Leg het alvast een paar dagen in de ruimte waar je het gaat leggen. Leg de laminaatdelen plat neer, en schuin tegen de muur. 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je de vloer goed schoonmaakt zodat je de ondervloer strak en goed kan leggen. Verzamel al het materiaal en gereedschap dat je nodig hebt.

Waar je begint is altijd een beetje een puzzel. Zeker als je het laminaat in verschillende ruimten wilt doorleggen. Denk er goed over na.

Leg je de vloer in de lengte of in de breedte? Dat hangt van je persoonlijke voorkeur af. Bij een smalle ruimte is het misschien beter om de delen in de breedte te leggen voor een optisch breder gezicht. 

Laat in ieder geval wat ruimte aan de randen vrij (0,5-1 cm) zodat het laminaat nog kan uitzetten. Houd daarbij wel rekening met de breedte van de plinten zodat er geen kieren ontstaan. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *