Welke verschillende soorten radiatoren zijn er?

Welke verschillende soorten radiatoren zijn er?

Als je centrale verwarming in je huis wilt, dan heb je ook radiatoren nodig. Als je als radiatoren denkt, denk je misschien aan de standaard paneelradiatoren die in meestal in nieuwbouwhuizen geplaatst worden. Maar er zijn radiatoren in alle soorten, vormen en maten. Er valt dus heel wat te kiezen.

Verschillende soorten radiatoren

Een overzicht van de meest gangbare radiatoren.

Welke verschillende soorten radiatoren zijn er?
paneelradiator

Paneelradiatoren

Paneelradiatoren zijn de gewone huis-, tuin- en keuken radiatoren die je in de meeste huizen tegenkomt. Ze bestaan uit één of meerdere platen met verticale ribbels. Ze zijn in allerlei maten verkrijgbaar.

Ledenradiatoren

Welke verschillende soorten radiatoren zijn er?
ledenradiator

Ledenradiatoren of kolomradiatoren zijn ook radiatoren die iedereen wel kent. Ze bestaan uit verschillende leden of kolommen waardoor ze meer oppervlakte hebben en meer water bevatten. Ze geven hierdoor wel meer warmte af dan een paneelradiator.

Designradiatoren

Om radiatoren wat meer aan te passen aan je stijl van je inrichting kan je ook kiezen voor designradiatoren. Deze radiatoren zijn ontworpen uit esthetisch oogpunt. Ze hebben een vorm en/of kleur die opvallend mooi is of zo onopvallend is dat ze nauwelijks opvallen in je interieur. Designradiatoren zijn vaak wat prijziger dan andere soorten.

Welke verschillende soorten radiatoren zijn er?
verticale radiator

Verticale radiatoren

In sommige ruimtes is er geen ruimte voor en horizontale radiator. In dat geval zijn er verticale radiatoren. Verticale radiatoren zijn makkelijk te plaatsen naast ramen of deuren.

Op de afbeelding zie je een voorbeeld van een verticale radiator uit de collectie van Henrad radiatoren.

Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren zijn losse radiatoren die je kan plaatsen in ruimtes waar geen centrale verwarming is gelegd. Je kan ze overal plaatsen waar een een stopcontact is. Ze worden vaak gebruikt als aanvullende verwarming in bijvoorbeeld een badkamer of tuinhuisje. Het is meestal goedkoper om een losse elektrische radiator te plaatsen dan om een extra radiator op het centrale verwarmingssysteem aan te sluiten. Elektrische radiatoren kosten wel elektriciteit.

Raamradiatoren

Raamradiatoren zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld om voor het raam te plaatsen. Bijvoorbeeld als je ramen hebt die tot de grond lopen. Een raamradiator is een lage radiator die je los op pootjes kan plaatsen.

Plintradiatoren

Plintradiatoren of plintverwarming is nog een manier van verwarmen die weinig ruimte inneemt. Er zijn elektrische plintradiatoren en warmwater plintradiatoren. Je plaatst ze onder aan je muur of onder kasten of meubels.

Convectorradiatoren

Radiatoren kan je zien als een noodzakelijk kwaad als je centrale verwarming wilt. Ze nemen ruimte in en kunnen een behoorlijk storende factor zijn bij de inrichting van je huis. Wie dat niet wil, kan ervoor kiezen om de verwarming in een convectorput te plaatsen. Hierop ligt een rooster zodat de warmte, die opstijgt, kan ontsnappen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *