inrichting do en don't

Wat doe je wel en niet bij het inrichten van je woonkamer

Als het op een volmaakte binnenhuisinrichting aankomt, ben je nooit klaar met je werk. Hoewel je muurkleuren, meubels en vloerbedekking misschien jarenlang hetzelfde blijven, zijn er tal van manieren om je binnenruimtes een opfrisbeurt te geven, zonder dat je opnieuw hoeft in te richten. Als kamer waar de meeste gezinnen elke dag samenkomen, vraagt het inrichten van de woonkamer de nodige aandacht. Van kleuren tot accessoires en vloerkleden, alle beslissingen beïnvloeden de algemene sfeer, de uitstraling en de persoonlijkheid van een woonkamer. Neem geen overhaaste beslissingen of doe geen impuls aankopen voor je inrichting waarbij je meteen gaat uitchecken en betaalt, voordat je een plan bij elkaar hebt. Anders gaat het nog lijken alsof je alles in één dag bij elkaar hebt geraapt …

Soms heb je alleen maar wat nuttige do’s en don’ts nodig, zodat je eenvoudige fouten bij het inrichten van de woonkamer en te snelle miskopen kunt vermijden.

Eerst en vooral leggen we de focus op de: DO’s!

# GEBRUIK NATUURLIJK EN ORGANISCHE VOORWERPEN

Steen, hout, jute, rotan en planten; met speciale nadruk op het spel van natuurlijk licht in de ruimte. Wees bedachtzaam en duurzaam met je aankopen die je gaat uitkiezen – probeer bijzondere voorwerpen te vinden die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

Planten en natuurlijke materialen

# GEBRUIK HIER DAAR WAT (echte) PLANTEN

Ze zijn de goedkoopste, meest veelzijdige accessoires voor je inrichting die er zijn. Planten zullen elke ruimte opfleuren als de beste en bieden daarnaast nog tal van voordelen voor de gezondheid:

★ Verbeteren je humeur.
★ Verminderen van vermoeidheid.
★ Verlagen van stress en bezorgdheid.
★ Verbetering van werk prestaties en concentratie.
★ Verbetering van lucht kwaliteit.

# ZET EEN GEDURFDE, ONCONVENTIONELE KERS OP DE TAART

Laat je gaan en gebruik texturen of prints op muren om ze meer diepte te geven en interessanter te maken. Dat kan door behang, stof of structuur verf te gebruiken. Wil je de uitstraling meer ingetogen en klassiek, kies dan voor effen, structuurbehang, zoals stoffen, zijde en linnen. Met structuren in behang creëer je veel effectiever gelaagdheid en diepte dan met verf. Het effect is onovertroffen en vaak tegen een verrassend betaalbare prijs te realiseren.

Nu we enkele DO’s hebben overlopen, is het tijd dat we de DON’Ts eens uitchecken.

# HANG GEEN VEEL TE KLEINE SCHILDERIJEN OP VEEL TE GROTE EN KALE MUREN

Eén van de ergste dingen die je kunt doen bij het inrichten is de verhouding van de elementen volledig verkeerd in te schatten. Heb je een kleine muur probeer dan om hele grote kunstwerken te vermijden.

# ZORG DAT GORDIJNEN LANG GENOEG ZIJN

Voor het ophangen van gordijnen en draperieën in je huis is een alerte en heldere geest nodig. Waar je de gordijnen hangt, kan het verschil maken in het groots en mooi laten lijken van je huis, of klein en onhandig. Het is belangrijk dat je de gordijnen zo hoog mogelijk aan de muur hangt, zodat je kamer hoger lijkt. Je zult ze ook zo ver mogelijk uit elkaar willen hangen.

Als de gordijnen helemaal open zijn, mogen ze de eerste paar centimeter van het raam net bedekken. Hierdoor lijkt je kamer ook breder en groter.

GEEF GASTEN NIET DE INDRUK DAT JE ONOPLETTEND WAS BIJ HET UITCHECKEN

Net zoals de manier waarop je gordijnen in je huis ophangt een grote rol speelt in het groter of kleiner laten lijken van een ruimte, zo doet de grootte van de vloerkleden die je gebruikt hetzelfde. Je kan beter geen vloerkleden kiezen die te klein zijn voor de ruimte. De randen van je vloerkleden moeten altijd een paar centimeter onder het meubilair vandaan komen, of liefst een paar centimeter of een meter onder het meubilair uitsteken. Alles wat kleiner is, zorgt voor een optische illusie en laat je kamer kleiner lijken, belangrijk dus om daar aandacht aan te besteden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *