slimme verlichting

Nieuwe trends op het gebied van slimme verlichting

Laatst bijgewerkt:

Op het gebied van verlichting zijn er steeds nieuwe ontwikkelingen te melden. Aan de ene kant wordt nog steeds gezocht naar de meest energiezuinige manier van verlichting. Aan de andere kant neemt de smart lighting of slimme verlichting toe.

ledlampMinder spaarlampen, meer Led

In 2012 werd een groot deel van de gloeilampen verboden. Deze onzuinige lampen werden vervangen door spaarlampen. Maar inmiddels worden spaarlampen niet meer als ideaal beschouwd. Ze bevatten giftig kwik en ze gaan snel kapot als je ze vaak aan en uit doet. Veel mensen zijn ook niet echt tevreden met de lichtafgifte van spaarlampen.

Daarom zie je nu steeds meer led-lampen op de markt verschijnen. De led-technologie is de laatste jaren erg verbeterd. Led-lampen worden bijna niet warm, dus een groter deel van de energie wordt werkelijk omgezet in licht. Led-lampen stonden ook lang bekend om hun koude, ongezellige, blauwige lichtkleur. Ook dat is verbeterd en ze kunnen nu licht in warmere tinten geven. Led-lampen gaan bovendien veel langer mee dan spaarlampen. Ze zijn nog wel duur in de aanschaf. Kijk voor betaalbare led-lampen bij Budgetlight.nl.

Licht dat automatisch aangaat als je in de buurt bent

We kenden al de buitenlichten met bewegingssensoren die aangaan als er iets of iemand in de buurt beweegt. En de lichten die automatisch aangaan als het donker wordt. Kijk voor buitenverlichting met sensoren op Nostalux.nl. Die technologie wordt nu ook steeds vaker ook binnen in huis toegepast. Het lichtpunt signaleert dat je de kamer binnenkomt en het licht gaat vanzelf aan.

led lampPas de kleur van het licht aan

Niet alleen de sterkte van het licht is belangrijk. Veel lichten kunnen daarom gedimd worden. Maar ook de kleur van het licht is belangrijk. De kleur van een licht heeft zelfs invloed om je stemming. Zo verhoogt helder wit licht  je energie. Wit-geel licht werkt ontspannend en blauw licht vergroot je productiviteit als je moet werken. Rood licht vergroot je honger en is daarom geschikt voor de plek waar gegeten wordt. Er komen steeds meer led-lampen die je met een afstandbediening van tint kan veranderen.

Regel het licht vanaf je mobiel

Er komen ook steeds meer slimme lichten die je vanaf slimme lichtknoppen of vanaf je mobiel kan bedienen. Stel je voor dat je op je mobiel een plattegrondje van je huis ziet. Tik de kamers aan waar je de lichten wil laten branden of juist niet. Maar voor zoiets werkt, zal je draadloos netwerk van lichtpunten moeten installeren. Als dat eenmaal werkt kan je vanaf je mobiel overal je lichten in huis bedienen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *