ruimte verlichten

De beste manier om een ruimte te verlichten

Vaak wordt onderschat, hoe belangrijk verlichting is in een ruimte. En het opmerkelijke is, dat in goed verlichte ruimte, de lampen zelf niet opvallen. In zo’n goed verlichte ruimte, voel je je aangenaam en comfortabel. En bij een goede verlichting zien jij en andere mensen er op hun best uit.

De grootste misser is natuurlijk te fel licht. Maar te donker is natuurlijk ook irritant.

Waar plaats je de lichtbron?

Het is niet nodig om de hele ruimte te verlichten. Je kunt beter verschillende lichtpunten kiezen op verschillende hoogten, die bij elkaar het gewenste lichteffect geven. Met alleen één lamp aan het plafond, zie je altijd je eigen schaduw en dat is niet prettig. Met het type lamp en het aantal watts, bepaal je de felheid van het licht en met de kap of het omhulsel bepaal je hoe het licht verspreid wordt.

De beste manier om een ruimte te verlichtenWelk licht in welke ruimte?

Wat doe je in een ruimte? Koken, TV-kijken, lezen of huiswerk maken? In de eetkamer is een lamp boven de tafel de beste optie. Kies daarbij wel een lamp waarbij het licht niet direct in je gezicht schijnt als je aan tafel zit. In de zitkamer kan je kiezen voor een combinatie van vloerlampen, tafellampen en hanglampen. In de keuken is het belangrijk dat de plekken waar je werkt goed verlicht zijn. Licht onder oogniveau werkt daar ook goed. Dus onder de kastjes en de onder afzuigkap bijvoorbeeld.

In de slaapkamers is zacht en sfeervol licht belangrijk en een goede leeslamp boven of naast het bed. Bij badkamerlampen is het fijn om aan de ene kant goed licht te hebben, bijvoorbeeld boven de spiegels. Maar ook de mogelijkheid tot sfeervol licht te hebben, als je bijvoorbeeld een bad neemt. Dat kan heel goed met inbouwspotjes of met plafondlampen met instelbare LED lichtkleur. Zo’n lamp is dimbaar en de kleur van de lamp kan je instellen van warm wit tot daglicht.

Het soort lamp

De beste manier om een ruimte te verlichtenDe gloeilamp is niet meer en TL licht in huis is vreselijk ongezellig. Bovendien is TL licht vermoeiend voor je ogen en maakt het je hele interieur flets. LED lampen zijn er tegenwoordig in allerlei uitvoeringen en tinten licht. LED lampen zijn er in koel wit, wit en warm wit licht. Warm wit is meestal de beste kleur voor in huis, zo lijkt het. Deze lampen zijn wel wat prijziger en hoewel ze op papier lang meegaan, valt dat in de praktijk nogal eens tegen. Ga je voor LED lampen met een dimmer, dan is sfeervol licht verzekerd.

Vergeet de dimmer niet

In ruimten die voor diverse doeleinden gebruikt worden, zijn dimmers belangrijk. Dimmers zijn vaak prijzig en er is vaak een elektricien voor nodig om ze te installeren. Maar dat is het zeker waard. Met een dimmer kan je het licht aanpassen aan je activiteit, het moment van de dag en niet te vergeten aan je stemming. Een dimmer bespaart ook energie en zorgt ervoor dat de lamp zelf langer meegaat.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *