vloerkleed woonkamer

Moeite met het inrichten van een huis? Hier enkele tips!

Ga jijzelf, of misschien een vriend of iemand in je familie verhuizen en ben jij gevraagd om te helpen het nieuwe huis in te richten? Leuk! Maar het inrichten van een woning kan wel een uitdaging zijn: het gaat verder dan het wel of niet verven van een wand. Er is ontzettend veel te doen en je hebt veel keuze. Dat kan lastig zijn, want: hoe pak je dat allemaal precies aan en waar begin je?. In dit artikel vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het inrichten van een woning! Veel succes!

Begin met het maken van een moodboard

Het is bij het inrichten van een huis ontzettend handig om te starten met een moodboard. Hierop kun je namelijk een overzicht maken van alle ideeën die jij hebt en de stijl die jou aanspreekt. Handig! Op die manier krijg je een goed beeld van wat leuk bij elkaar staat, welke kleuren mooi bij elkaar matchen en welke meubels goed in jouw interieur passen.

Maak je wensen concreet

Op het moodboard komen al je wensen en ideeën samen. Dat kan heel fijn zijn om je gedachten te ordenen. Vaak heb je bij de indeling van een huis ontzettend veel ideeën. Door het moodboard hoefde je daar niet langer mee rond te lopen, maar kun je er echt concreet iets mee doen. Maar daarna is het zaak om te ontdekken of dit wel concrete wensen zijn. Zijn ze daadwerkelijk haalbaar in je huis? Kijk eens naar de keuken: voor hoeveel keukenkastjes is er precies ruimte? Of ga bijvoorbeeld eens naar de badkamer: wat mag daar nu absoluut niet ontbreken? Op die manier maak je de wensen van je moodboard echt concreet: wat is haalbaar in het huis dat je mag indelen en wat niet?

Bekijk per ruimte naar je huis

Het is niet verstandig om gelijk een idee voor de inrichting te maken voor je hele huis. Dat werkt onoverzichtelijk. Het is beter om per ruimte je huis in te delen en dus van ruimte naar ruimte te werken. Daarbij is het goed om out of the box te denken. Wil je de ruimtes laten zoals ze zijn? Of is het een idee om een muur te verplaatsen of zelfs weg te halen? Je kunt vaak extra ruimtes creëren door een hal weg te halen of kleiner te maken. Ook kun je natuurlijk naar buiten toe uitbreiden. Een paar meter inleveren van je tuin, kan voor een veel grotere woonkamer zorgen. Ook kan een dakkapel voor ontzettend veel extra ruimte zorgen. Dat zijn keuzes die je natuurlijk moet maken voordat het daadwerkelijke indelen gaat beginnen.

De woonkamer

Begin bijvoorbeeld bij de woonkamer. Dat is namelijk de ruimte waar de meeste mensen de meeste tijd doorbrengen. Je kijkt bijvoorbeeld vaak ’s avonds ontspannen naar de tv, of wanneer er vrienden langskomen, zit je ook het vaakst in de woonkamer. Als je de woonkamer gaat inrichten, is het een leuke tip om grote en kleine meubels met elkaar af te wisselen. Dat zorgt voor een dynamisch effect. Ook is het aan te bevelen om te variëren met vormen: zet bijvoorbeeld ronde tafels bij een hoekige bank of hoekig vloerkleed. Dit is niet alleen origineel, maar staat ook gezellig! Heb je overigens een kleine woonkamer? Wees dan creatief met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Je kunt van elk hoekje gebruik maken en daar effectief de ruimte benutten.

kruk als tafel

De meubels

Wat ook aan te raden is, is om meubels te kiezen die verschillende functies hebben. Er bestaan bijvoorbeeld wandmeubels waar een bureau uit te schuiven is. Ook kun je krukjes gebruiken als tafel. En je kunt ook kiezen voor comfortabele eetkamerstoelen. Die zijn handig wanneer er visite is, omdat het dan niet vervelend is om er voor langere tijd op te zitten. Dat is met standaard stoelen vaak wel het geval!

De keuken

Ook de keuken is een ruimte waar je veel tijd doorbrengt. Het is bij een keuken belangrijk dat deze voldoet aan jouw wensen qua stijl. Wil je een moderne keuken? Of houd je meer van een landelijke of industriële stijl? Het is goed om daar over na te denken. Een moderne keuken is bijvoorbeeld meestal wit of zwart. Je kunt een kiezen voor wat meer kleur in je keuken, om er een wat vrolijkere ruimte van te maken. Denk ook na over de raamdecoratie voor de keuken. Het is fijn om natuurlijk voldoende licht te hebben, maar grote ramen zijn soms weer lastiger om schoon te maken. Houd daar dus ook rekening.

De badkamer

De badkamer is een ruimte waar mensen komen om te ontspannend. Is de badkamer klein? Je kunt ervoor zorgen dat deze groter lijkt door er een glazen douchewand in te zetten. Ook kun je kiezen voor meubels die als het ware zweven. Dat doe je ze door ze aan een muur te monteren, in plaats van ze op de grond neer te zetten. Daardoor kun je extra veel spullen kwijt! Kies ook voor verlichting die goed past bij de indeling.

Loze ruimtes

Het is bij de indeling van een woning goed om ook loze ruimtes te benutten. Vaak wordt er niks gedaan met loze ruimtes, terwijl je er veel mee kunt doen. Een voorbeeld is de ruimte onder een trap. Je kunt daar bijvoorbeeld een kast van maken en daarin speelgoed doen van kinderen. Ook kun je er een voorraadkast van maken waar je eten in bewaart dat lang goed is. Je zou er ook plankjes in kunnen maken, zodat het een schoenenkast wordt. Ideaal!

De materialen

Je wilt natuurlijk niet dat de woonkamer de hele tijd galmt. Dat geeft namelijk een vervelend effect. Om dat voorkomen, is het aan te bevelen om kussens en gordijnen en vloerkleden te komen. Naast dat dit warm en knus staat, zorg je er ook voor dat er geen echo in je ruimte komt. Dat is erg fijn!

Veel woonplezier gewenst!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *