Je dak isoleren, hoe en waarom

Je dak isoleren heeft een aantal voordelen. Warmte stijgt altijd naar boven. Als je in het najaar en in de winter je huis lekker warm wilt stoken, wil je natuurlijk niet dat de warmte via het dak je huis weer kan verlaten. Als er in de winter vaak vogels op jouw dak zitten en bij de buren niet, dan is de kans groot dat de buren hun dak wel geïsoleerd hebben. De vogels kiezen dan liever jouw dak om op te zitten omdat het lekker warm is.

Waarom isoleren?

Een belangrijke reden om je dak te isoleren is dat het je kan je helpen om je energiekosten te verlagen. Een goed geïsoleerd dak houdt de warmte in je huis waardoor je minder hoeft te stoken. Behalve goed voor je portemonnee is dat natuurlijk ook beter voor het milieu. Nog een goede reden is, dat het een investering in je huis is die de waarde ten goede komt.

Zelf je dak isoleren of laten doen?

Je dak isoleren, of je het nu zelf doet of laat doen, kost altijd geld. Het is wel een uitgave die zichzelf terugbetaalt. Als je handig bent kan je in sommige gevallen overwegen om zelf je dak te isoleren. Dat bespaart natuurlijk een hoop geld. Je moet dan wel handig zijn en verstand van zaken hebben. Het scheelt ook om wat voor dak het gaat.

Zelf je dak isoleren kan je overwegen als je:

  • makkelijk en veilig op of bij je dak kan komen
  • geen vocht of condensproblemen hebt
  • geen plat dak hebt
  • als de ruimte tussen de dakbalken gelijkmatig is verdeeld.

Uit welke materialen bestaat je dak?

Verder is het van belang dat je weet uit welke materialen je dak is opgebouwd. Wat ligt er onder de dakpannen? Je zult je moeten verdiepen in soorten folies, pur en steenwol en of misschien kan je gebruik maken van dakpanelen met isolatie.

Vraag bij twijfel altijd advies aan een bouwkundige. Isoleren is niet alleen kwestie van de boel goed dichtmaken. Bij een geïsoleerd dak is er altijd een vorm van ventilatie nodig omdat je anders last krijgt van vocht en schimmel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *