Hoe werkt een glasvezelverbinding?

Hoe werkt een glasvezelverbinding?

Als het om internet gaat, zijn we eigenlijk altijd wel op zoek naar nog sneller en beter. We doen tenslotte steeds meer online, en we willen alles op ieder moment van de dag kunnen opzoeken, bekijken of beluisteren. En denk bijvoorbeeld eens aan de toename van thuis werken; goed en snel internet tijdens een werkdag is nu belangrijker dan ooit. De ontwikkelingen staan dan ook niet stil. Een van de recentere oplossingen op het gebied van sneller internet is een verbinding via een glasvezelkabel. Maar hoe werkt dit nu precies?

Verschillende soorten kabels

Tot de glasvezelkabel om de hoek kwam kijken, werd een internetverbinding tot stand gebracht door middel van stroomimpulsen via een zogenaamde coaxkabel of een koperen kabel. Een glasvezelkabel daarentegen bestaat uit, de naam zegt het al, kleine glasvezels. Het verschil met de oudere internetkabels is dat de verbinding via glasvezel niet tot stand komt door stroom, maar doordat het verbindings signaal doorgegeven wordt via licht. En dit gaat een stuk sneller dan via een stroomimpuls.

De voordelen

Het grootste voordeel van internet via een glasvezelkabel is de snelheid van de verbinding; die is een stuk sneller dan andere internetverbindingen, en daarnaast minder storingsgevoelig. Zo kun je probleemloos en veelvuldig streamen, en gaat het downloaden en uploaden van bestanden bijvoorbeeld ook veel sneller. En niet geheel onbelangrijk: glasvezel internet is geschikt voor nog veel meer ontwikkelingen op het gebied van internetverbindingen, en dus een geschikte oplossing voor de toekomst.

Door heel Nederland

Glasvezelkabels worden inmiddels al door heel Nederland aangelegd, zodat iedereen straks gemakkelijk over kan stappen naar deze vorm van internet. Dit gebeurt veelvuldig in de steden, maar er wordt juist ook gericht op glasvezel internet. Zo is de snelle internetverbinding niet alleen in de randstand beschikbaar, maar behoort glasvezel friesland of Drenthe straks ook tot de mogelijkheden. Wanneer je overstapt naar glasvezel internet, wordt de aangelegde kabel door een monteur de woning binnengehaald, en aangesloten op een modem.

Volop in ontwikkeling

Het aanleggen van glasvezelverbindingen is nog volop in ontwikkeling; de aanleg van de kabels kost veel tijd. Glasvezel Internet is dan ook nog niet overal beschikbaar, en er geldt nog een beperkte keuze in providers wanneer je over wil stappen. Wel kun je gemakkelijk checken of jouw woonplaats nu al is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Is dit het geval, kun je meteen al overstappen naar deze snelle internetverbinding.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *