veilige buurt

Hoe veilig is jouw buurt?

De veiligheid in je buurt draagt mee aan je woongenot. Maar hoe bepaal je die veiligheid en wat kan je er zelf aan doen?

Je veilig voelen

Je veilig voelen is in de eerste plaats een gevoel. Een gevoel dat gebaseerd wordt op dingen die gebeuren in je omgeving. Als er veel ingebroken wordt, veel vernield wordt, hangjongeren zijn of veel ongelukken gebeuren dan zal je je snel minder veilig voelen.

afvalbakSchoon, rustig en veilig

Iedereen wil graag in een schone, rustige en veilige buurt wonen waar je kinderen op straat kunnen spelen, waar je ‘s avonds met een gerust hart over straat kan en waar je je gewoon veilig en beschermd voelt.

Dit kunnen jij en de mensen in je buurt zelf doen:

Schoon

Of een buurt schoon is kan je meteen zien. Vuil trekt vaak vuil aan. Dus als er graffiti is dat niet wordt schoongemaakt of als er veel zwerfvuil op de grond ligt, dan wordt het voor andere mensen makkelijker om ook hun vuil op straat te gooien. Zijn er voldoende plekken waar een afvalbak staat zodat mensen hun rommel netjes kunnen weggooien? Je moet het de mensen natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken.

Rustig

Een rustige buurt kan je op twee manieren uitleggen. Rustig wat betreft verkeer en rustig wat betreft geluid. Het helpt in ieder geval als er voldoende parkeerplaatsen zijn en als er een afzetpaal wordt geplaatst op plaatsen waar geen auto’s mogen komen. Verkeersdrempels helpen als er vaak te hard gereden wordt. Hiervoor kan je een verzoek bij de gemeente aanvragen.

Als er vaak geluidsoverlast is dan is het verstandig om eerst vriendelijk te vragen of het wat zachter kan. Ga pas in laatste instantie aangifte doen bij de politie want dat verbetert de verstandhouding in de buurt natuurlijk niet echt.

Veilig

In een veilige buurt komt weinig criminaliteit voor. Om je buurt zelf veiliger te maken kan je bijvoorbeeld een buurt-app instellen. Op die manier kan je de hele buurt met één berichtje op de hoogte brengen van verdachte personen die in de buurt rondsnuffelen of andere verdachte situaties.

Op de website Misdaad in Kaart-pagina vind je de criminaliteitscijfers en op  Mijn buurt-pagina vind je ook informatie van de wijkagent.

 

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *