Goed voorbereid op reis gaan doe je zo

Een reisje dat goed is voorbereid is leuk en ontspannend.

Maar een slecht voorbereid reisje kan al snel een stressvolle ervaring worden. Tenzij je heel avontuurlijk bent natuurlijk.

Praktische voorbereiding in 5 stappen…

1. Kies je bestemming

Houd rekening met je voorkeuren wat betreft klimaat, manier van reizen (auto, vliegtuig, boot, trein), drukke of afgelegen bestemmingen, zee of bergen, stad of platteland, enz.

paspoort en papieren2. Regel geld en papieren

Zijn je reispapieren in orde? Is je paspoort of id-kaart nog geldig? Hoe ga je betalen op de plek van bestemming? Bel even naar de bank als je niet zeker weet of je betaalpas werkt in het land van je bestemming. Zorg ook voor wat contant geld voor onderweg.

Tip: Maak een kopie van je paspoort en reispapieren en bewaar die niet bij je paspoort, maar bijvoorbeeld in je koffer. Mocht je je paspoort kwijtraken of mocht het gestolen worden, dan kan je zo makkelijker bewijzen wie je bent.

3. Vervoer

Check in alle gevallen of je van te voren nog dingen moet bevestigen of stoelen moet reserveren, enz.

Auto

Als je met de auto gaat, zorg dan dat je auto in orde is, verzekerd is, de juiste stickers heeft en aan de veiligheidsvoorschriften van de land(en) waar je doorheen rijdt voldoet. Stel je routeplanner alvast in. Een volle tank is ook handig.

Vliegtuig

Ga je met het vliegtuig? Verdiep je dan in het gewicht en de afmeting van de bagage die je mag meenemen en zorg dat het aan de voorwaarden voldoet. Vergeet ook niet om vervoer naar en van het vliegveld te regelen. Als je met je eigen auto naar het vliegveld gaat. Regel dan van te voren een plaats om lang te parkeren. Je kan thuis al uitzoeken waar parkeren het goedkoopste is. Vlieg je via Schiphol zoek dan op deze site naar Parkeren Schiphol en vergelijk de prijs.

4. Pak de juiste spullen in

Verdiep je in de plek waar je naar toe gaat. Hoe is het weer, wat is er te doen? Op internet vind je vaak alle informatie die je nodig hebt. Pak geschikte kleding, sportartikelen, camera’s, boeken, enz. in die je daar nodig hebt of wilt gebruiken.

5. Medicijnen en verzekering

  • Controleer of je vaccinaties nodig hebt voor de plaats van je bestemming. Je kan dit navragen bij de GGD in je woonplaats.
  • Check of je ziektekostenverzekering voldoende dekking biedt op de plaats van je bestemming. Sluit anders een reisverzekering af voor extra dekking. Een reisverzekering kan ook zinvol zijn als je veel waardevolle spullen meeneemt zoals een dure camera of laptop.
  • Als je medicijnen nodig hebt, neem dan een medicijnenpaspoort mee. Zo’n medicijnenpaspoort kan je krijgen bij huisarts of apotheek. Mocht je nieuwe medicijnen nodig hebben tijdens je reis, dan weet je welke dat zijn.

Als je dit allemaal geregeld hebt, dan kan er verder weinig meer mis gaan…

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *