huis onder loep

Energiecontract opzeggen of meeverhuizen naar nieuwe woning  

Gefeliciteerd met je nieuwe woning! Er breekt een spannende en drukke periode voor je aan. Wellicht wil je eerst nog een aantal kleine verbouwingen uitvoeren in de woning, zoals het renoveren van de keuken of badkamer. Daarna breekt het verhuizen aan, waarbij je hoopt dat de volledige inboedel veilig en heelhuids overkomt. Voer je de verhuizing zelf uit, of laat je dit door een verhuisbedrijf doen? Om deze periode zo ontspannen en soepel mogelijk door te komen, kan het slim zijn om sommige zaken al ver voor de daadwerkelijke verhuizing te regelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met je verzekeringen? En wat te denken van verhuizen en je energie? Moet ik mijn contract stopzetten, of kan ik deze meeverhuizen naar een nieuwe woning? In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje. 

Energiecontract meeverhuizen bij gunstig energietarief 

Wanneer je het huidige energiecontract hebt afgesloten in een periode met relatief lage energietarieven is het meeverhuizen hiervan de meest aantrekkelijke optie. Je kunt de verhuizing vaak al meerdere weken voor het verhuismoment doorgeven. Doe dit in ieder geval niet later dan twee weken voor de verhuisdatum. Je energieleverancier heeft tijd nodig om de verhuizing door te geven aan de netbeheerder. De netbeheerder controleert of voor ieder adres binnen diens netwerk een energiecontract is afgesloten. Zou dat niet het geval zijn, dan stuurt de netbeheerder een waarschuwing met een aansporing om alsnog een contract af te sluiten. 

Verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken 

Twijfel je of het huidige energiecontract gunstig is? Gebruik een online tool om de huidige tarieven van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Het geeft je snel inzage in de mogelijkheden die je hebt. Vergeet hierbij niet je nieuwe adres in te vullen, in plaats van je oude. Je zal niet de eerste zijn die deze fout per ongeluk maakt! Houd er rekening mee, dat je mogelijk een overstapboete betaalt als je een energiecontract opzegt. Vaak wordt deze boete vergoed door je nieuwe energieleverancier, als dank dat je voor deze partij gekozen hebt. Een voorbeeld van een partij die dat doet is UnitedConsumers. 

Energiestanden doorgeven aan de energieleverancier 

Sta je op het punt de sleutel van je oude huis over te dragen aan de nieuwe bewoners? Vergeet in dat geval niet de meterstanden te noteren. Maak er een foto van, zodat je later kunt controleren of de energieleverancier de juiste standen gebruikt heeft voor de eindafrekening. Andersom is het eveneens belangrijk om een foto van de meterstand te maken in je nieuwe woning. Het voorkomt dat je te veel betaalt voor energie die je niet gebruikt hebt rond de verhuizing. Normaliter worden de meterstanden ook in het proces verbaal bij de oplevering van een woning opgenomen. Juist om discussies op een later moment te voorkomen. 

De meeste woningen beschikken over een slimme meter. Dit betekent dat de energieleverancier de meterstanden zelf op afstand uit kan lezen. Mocht er geen slimme meter aanwezig zijn, dan zal je de meterstanden handmatig door moeten geven.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *