ouderwetse floppy-disk

Een middagje nostalgie in het Museum van de Twintigste Eeuw

Laatst bijgewerkt:

Complete 70’s-huiskamers, de jurk van Tante Til van De Familie Knots, keukens uit de jaren ’30, fototoestellen waar een floppy disk in kan, waar kom je het allemaal tegen? Op het Oostereiland in het Noord-Hollandse Hoorn, waar je in het Museum van de Twintigste Eeuw een paar uurtjes ondergedompeld wordt in totale nostalgie.

Geschiedenis van de mobiele telefonie

Weet je überhaupt wat een floppy disk is? Dat is een soort voorloper van de cd-rom of het SD-kaartje. Dat ze in enorme kasten van computers geschoven werden, weet je misschien nog, maar niet dat er ook fototoestellen waren waarin deze dingen als geheugenkaartje dienden. Zo ben je wel meer misgelopen in de 20e eeuw, als je die tenminste hebt meegemaakt. Denk eens aan de eerste mobieltjes, zonder internet maar wel met een antenne eraan. Helemaal in het begin van de mobiele telefonie had je nog zogenaamde Green Points, waar je redelijk bereik had. De termen internetbundel, simonly of 5G, daar had nog niemand van gehoord. In het Hoornse Museum van de Twintigste Eeuw staan allerlei ‘antieke’ mobieltjes voor je uitgestald.

Een middagje nostalgie in het Museum van de Twintigste Eeuw
vintage telefoon

70 Jaar Nederlandse kindertelevisie

Je wordt hier tientallen jaren in de tijd teruggeworpen. Die mobieltjes zijn nog niet zo heel oud, maar de attributen uit de jaren ’30-huizen doen je echt versteld staan. We hebben het nu over de tijd vóór de (af)wasmachines, magnetrons en andere apparatuur die we nu volstrekt normaal vinden. Er zijn complete woonkamers uit alle decennia ingericht. Tijdens een audiotour wordt extra toelichting gegeven, handig, ook bij de speciale expositie (tot 30 juni 2022) over 70 jaar Nederlandse kindertelevisie. Je komt het pak van Martin Brozius (Ren je Rot) tegen, de jurk van Tante Til van De Familie Knots, alle helden uit De Fabeltjeskrant, de pet van Ome Willem en ga zo maar door.

Vintage feestje der herkenning

Als de term ‘feest der herkenning’ ergens van toepassing is, is het hier. Oude spelcomputers en laptops, spelletjes, geluidsdragers maar ook speelgoed, verpakkingen en de allereerste ontwerpen van de nu zo hippe firma’s Tomado en Brabantia (check van die laatste de Patrice-lijn maar eens). Vintage is nog zo’n term die je te binnen schiet, want nog steeds scoren deze spullen goed op Marktplaats, Etsy en Pinterest. Je waant je in het ultieme hipster- en designerparadijs, een kringloopwinkel waar je je hele bucketlist kunt afvinken. Alleen is er niks te koop. Dat is dan ook het enige nadeel aan dit vrolijke museum.

Zin in een middagje nostalgie? Zet de routeplanner op ‘Oostereiland Hoorn’ en je komt via de bordjes diep in de vorige eeuw uit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *