Een bestaand huis kopen vs zelf een huis bouwen

Een bestaand huis kopen vs zelf een huis bouwen

De aankoop van een huis is een belangrijke gebeurtenis. Dat geldt zowel voor een bestaand huis als een huis dat je zelf wilt (laten) bouwen. Het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Veel mensen dromen van het bouwen van een eigen huis dat aan al hun wensen voldoet, op een plek die ze zelf uitkiezen. Maar zelf een huis bouwen, daar komt het nodige bij kijken. Zou het iets voor jou zijn? Lees hieronder de factoren die een rol spelen als je een bestaand huis wilt kopen of zelf een huis wilt bouwen.

#1 Een ontwerp op maat

Een zelf gebouwd huis

Het grote voordeel van het bouwen of laten bouwen van je eigen huis is dat je een huis kan kiezen dat precies bij je smaak en je manier van leven past. Je hebt de controle over elk detail. Van de afmetingen tot de indeling en de gebruikte materialen, je kan alles zelf bepalen. De enige beperkende factor is je budget.

Die keuzevrijheid kan voor sommigen ook te veel zijn. Als je niet weet waar je moet beginnen of wat je precies wilt, dan kan je misschien beter voor een prefab huis kiezen. Ook bij prefab huizen heb je de keuze uit allerlei verschillende type woningen in verschillende stijlen die je helemaal aan je eigen wensen kan aanpassen. Denk aan een stadsvilla, een levensloop bestendige woning, een bungalow, een houten schuurwoning, een vakantiewoning of tiny house. Het helpt dat je vooraf vaak voorbeelden van prefab woningen kunt bekijken, zodat je een beetje een idee krijgt. Je kan voor een casco woning kiezen waarbij alleen het geraamte van het huis wordt gebouwd. De indeling bepaal je dan helemaal zelf.

Een bestaand huis

Bij een bestaand huis ligt alles vast. Je weet wat je koopt. Wil je iets aanpassen, dan kan je gaan verbouwen of renoveren. Maar lang niet alles is mogelijk of betaalbaar. Je zal je altijd moeten aanpassen aan de bestaande indeling van het huis.

#2 Prijs

Een zelf gebouwd huis

Een eigen huis bouwen is niet goedkoper. De prijs-kwaliteit verhouding van het eindresultaat van een zelf gebouwde woning is doorgaans wel beter. Zeker als je slimme keuzes weet te maken. Vaak krijg je bij zelfbouw ook meer vierkante meters, dan je voor dezelfde prijs bij projectbouw krijgt. Als je zelf een huis bouwt, bestaat de kans dat je met extra of onvoorziene kosten te maken krijgt. Kies je voor een prefab woning dan zul je minder snel voor verrassingen komen te staan.

Een bestaand huis

Bij het kopen van een bestaand huis, weet je wat je krijgt voor welke prijs. Onderhoud, verbouwen, reparaties en het naar je zin maken van je huis, moet je wel bij de prijs optellen.

#3 Tijd

Een zelf gebouwd huis

Het zelf bouwen van een huis kan veel tijd kosten. Je moet vooraf veel regelen en allerlei vergunningen aanvragen en misschien moet je op materialen wachten. Als je veel zelf wilt doen, kost dat ook de nodige tijd. Kies je voor een prefab woning dan kan het bouwen van de woning, als alle vergunningen geregeld zijn, meestal snel gebeuren.

Een bestaand huis

Een bestaand huis kopen verloopt meestal sneller. Je moet tot overeenstemming komen met de verkoper en dan kan het snel gaan. Bij een nieuwbouwproject weet je meestal van te voren hoe lang het gaat duren, hoewel het weer en andere tegenslagen het project kunnen vertragen.

#4 Stress en ongemak

Een zelf gebouwd huis

Er komt veel kijken bij het zelf bouwen van een huis. Wil je zoveel mogelijk zelf regelen om de kosten te drukken, dan kan het bouwen van een huis veel stress en ongemak veroorzaken. Daar moet je tegen kunnen. Bij een prefab woning zal je minder stress ervaren omdat veel taken je uit handen worden genomen.

Een bestaand huis

Het kopen van een bestaand huis gaat meestal via een vast patroon. Als je het huis technisch laat keuren, is de kans klein dat je later voor verrassingen komt te staan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *