De groenste energieleveranciers; een overzicht

Ieder jaar doen WISE, de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur&Milieu onderzoek naar de duurzaamheid van de verschillende energieleveranciers. Op deze manier krijgen consumenten beter beeld van de duurzame aanpak van verschillende energieleveranciers, en kunnen ze direct zien hoe ‘groen’ een energieleverancier daadwerkelijk is. De groenste energieleveranciers leveren namelijk zo goed als alleen maar stroom die opgewekt is met duurzame methoden zoals windmolens en zonnepanelen. Op deze manier werken zij actief mee aan een beter milieu en een duurzame energievoorziening.

De winnaars van dit jaar

Ook dit jaar is er weer onderzoek gedaan en mogen een aantal energieleveranciers de naam ‘groenste energieleverancier’ dragen. Dit jaar zijn de winnaars easyEnergy, Energie VanOns, om | nieuwe energie, Pure Energie, Qurrent en VrijOpNaam. Wil je graag overstappen naar een groene energieleverancier, dan kun je online de energie vergelijken en direct een overstap maken! Op deze manier draag ook jij je steentje bij aan een duurzame leefomgeving en een beter milieu.

De verschillende categorieën

Maar waar vindt je de overige energieleveranciers en hoe heeft jouw energieleverancier het er vanaf gebracht? De energieleveranciers in het onderzoek worden in verschillende categorieën onderverdeeld; iedere categorie zo met zijn eigen kenmerken. Zo heb je:

  • De voorlopers
    Dit zijn de leveranciers die meewerken aan de overgang naar een geheel schone energievoorziening. Dit doen ze door bijvoorbeeld windmolens te bouwen, of windstroom via langjarige contracten in te kopen.
  • De middenmoters
    Dit zijn de grote bedrijven zoals Nuon en Essent die helaas nog geworteld zijn in de vervuilende energie, maar wel investeren in energie uit hernieuwbare bronnen.
  • De achterblijvers
    De achterblijvers maken te veel gebruik van vervuilende energie door bijvoorbeeld betrokken te zijn bij kolen- of kerncentrales, en kopen vaak grijze stroom in maar verkopen deze als groene stroom bij consumenten.

De verkoop van stroom aan consumenten

Gelukkig zijn alle energieleveranciers verplicht om via een stroom contract te vermelden hoe de stroom is opgewekt; en dit geeft jou als consument inzicht in de duurzaamheid van jouw leverancier. Je kunt deze informatie terugvinden op het stroometiket.

Hoe weet je of jouw leverancier duurzaam en groen is?

Naast het feit dat je zelf in kunt zien hoe groen jouw stroom is, kun je jouw energieleverancier ook vinden op basis van de duurzaamheidsscore. Deze score wordt bepaald op basis van het stroometiket en het beleid van de leverancier. Een groene energieleverancier heeft een duurzaamheidsscore van minimaal 75%, en bevindt zich hierdoor direct in de categorie ‘voorlopers’.

Ben jij al overgestapt naar een groene energieleverancier?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *