De circulaire economie komt eraan

Laatst bijgewerkt:

Maar we moeten wel gaan samenwerken!

Om maar met de deur in huis te vallen: dit jaar is een triest dieptepunt. Het is in februari namelijk maar liefst 20 jaar geleden dat er op Fries natuurijs een Elfstedentocht gereden werd. Nog nooit kwam het voor dat Nederland zo lang moest wachten op een nieuwe ‘Tocht der Tochten’, wat aangeeft dat de klimaatverandering van de aarde een enorme stap voorwaarts heeft genomen.

Er moet snel iets gebeuren

Het is een teken aan de wand dat aangeeft dat er snel écht iets moet gebeuren, onder andere op de manier waarop wij met onze economie omgaan. Nu draait deze nog grotendeels op vervuilende grondstoffen en wordt er nauwelijks gewerkt met recycling, maar als we de klimaatverandering willen omkeren zullen we grote ingrepen moeten verrichten.

De circulaire economie, een interessant concept

Uit deze noodzaak werd de circulaire economie geboren: een manier om duurzaam te ondernemen en zo min mogelijk grond- en fossiele brandstoffen te gebruiken. Een gat in de markt? Niet zo snel. Het is een interessant concept, maar nog volop in ontwikkeling.

Toch is productmanager Sarah Schiffer van interieurontwerper Gispen positief over deze omslag in het economische denken. Ze tempert echter de verwachtingen voor de korte termijn: “Weten wij nou al precies hoe het werkt? Daar kan ik heel kort over zijn.. Nee. Wat we wel heel precies weten is dat het delen van kennis een belangrijk onderdeel is van circulaire economie.”

Triennial stoel van Gispen

Recylclebaar en vervangbaar

Sarah legt uit dat het vormgeven van de circulaire economie met vallen en opstaan gaat. Ze geeft het voorbeeld van een stoel. Op een gegeven moment had Gispen namelijk een stoel ontworpen die volledig ‘modulair’ was. Dat wil zeggen: ieder afzonderlijk onderdeel was recyclebaar en vervangbaar… Handig! Maar alleen binnen de beperkte wereld van de stoelen. Een stoelpoot bleef een stoelpoot, en de stoel als geheel zou nooit een bijzettafel kunnen worden. Althans, niet direct.

Gispen is aan het ontwerpen gegaan, en enkele maanden later is er nu een barkruk die ook tot een bureaustoel om te bouwen is. Het heet de Triennial, en Sarah is er dan ook ongelofelijk trots op: “Met de juiste focus en aandacht kan dit alleen maar beter worden!”

Je hebt elkaar nodig

Dat is goed nieuws, want het boeken van tastbare resultaten is belangrijk om het idee van de circulaire economie in leven te houden. Als dat gebeurt, aldus Sarah, “zie je dat puzzelstukjes in elkaar vallen.” Er komen zo meer mensen om het idee te ondersteunen, en dat is van levensbelang. Immers: “Je kan het niet alleen. Je hebt elkaar nodig om de cirkels te sluiten.”

Stap voor stap op weg naar een betere wereld, waarin misschien zelfs de Elfstedentocht weer om het jaar gereden kan worden. Het kán met een circulaire economie. En dat – zo toont Gispen dus aan – begint niet met jezelf, maar met elkaar.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *