corona en amerika

Corona en Amerika: hoe is het nu?

Laatst bijgewerkt:

Corona en Amerika: de overheid gaat reizen naar risicogebieden extra ontmoedigen

De restaurants en cafés zijn weer dicht, je mag thuis nog maar 3 mensen ontvangen en na 20.00 uur ’s avonds kun je geen alcohol meer kopen. Het is duidelijk, we zitten middenin in de tweede coronagolf en er is een gedeeltelijke lockdown van kracht. De boodschap is dan ook: blijf zoveel mogelijk thuis. Dat geldt voor reizen in eigen land, maar zeker ook voor reizen naar het buitenland. En dan in het bijzonder naar de landen met een oranje of rood reisadvies. Die landen vallen onder de zogenaamde risicogebieden. Reizen ernaartoe wordt afgeraden.

Nu de gedeeltelijke lockdown een feit is, start de overheid een campagne om reizen naar risicogebieden extra te ontmoedigen. Is een reis naar een risicogebied niet noodzakelijk? Dan is de boodschap: blijf thuis! Maar wat betekent dat in de praktijk voor jou als vakantieganger en hoe zit het met reizen naar Amerika?

Campagne om niet-noodzakelijke reizen tegen te gaan

Toegegeven de boodschap blijf thuis! moedigt niet echt aan om een vakantie te boeken, maar wat als je er toch echt even tussenuit wilt? Dan moet de nieuwe overheidscampagne ervoor zorgen dat je er niet voor kiest om toch naar een risicogebied te reizen. Dat doet de overheid met de boodschap ‘boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies’ op de website Nederlandwereldwijd.nl en bij de reisadviezen van de verschillende landen.

Daarnaast kopen ze advertentieruimte in op reisvergelijkingssites om naar de reisadviezen te verwijzen. Met NS International zijn al afspraken over het niet promoten van reizen naar risicogebieden. Die afspraken probeert de overheid ook nog te maken met andere reis- en vervoerorganisaties, waaronder luchtvaartmaatschappijen. Want ondanks dat je van de overheid nog wel met meerdere mensen in een vliegtuig mág zitten (iets wat veel mensen niet kunnen rijmen met het sluiten van de restaurants), hebben ze het toch liever niet.

Wat betekent dat voor reizen naar Amerika? Amerika kleurt op de landkaart met reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken helemaal oranje. Dat betekent dat je er alleen naartoe moet reizen als het echt niet anders kan, en dat er gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting geldt.

Kijken we specifiek naar het reisadvies voor Amerika, dan geldt er zowel een inreisverbod als een quarantaineverplichting. Als je als reiziger 14 dagen in een EU-schengenland bent geweest (waar Nederland ook toe behoort), dan mag je de volgende 14 dagen niet naar Amerika. Er zijn nog weinig buitenlanders die Amerika mogen inreizen en allemaal moeten ze na aankomst 14 dagen in quarantaine. Kom je als reiziger van een reis naar Amerika terug in Nederland, dan moet je 10 dagen in quarantaine.

Waar kun je nog wel naartoe?

Vakantie in coronatijd is een ware puzzel. Nu het aantal besmettingen bijna overal ter wereld weer oploopt, is het de vraag waar je nog wel naartoe mag. Op dit moment gaat het onder meer om Duitsland, Italië, Zweden, Griekenland en Portugal*. Reizen naar die landen kan, maar meestal zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Zo is het bij een vakantie naar Portugal goed om te weten dat het reisadvies voor de regio Lissabon en Porto wel oranje is. Daarnaast moet je voor vertrek naar het land de ‘Passenger

Locator Card’ invullen, en bij controleposten op de luchthaven moet je kunnen aantonen dat je het invulde. Het moet helpen om reizigers die mogelijk besmet zijn met corona makkelijk op te sporen. Wil je naar de Azoren of Madeira? Dan moet je een negatieve coronatest kunnen overhandigen die maximaal 72 uur oud is.

Wat als reizen naar Amerika weer kan?

Misschien kun je het je nog maar moeilijk voorstellen, maar er komt een tijd dat je weer zorgeloos op vakantie kunt. Ook naar Amerika. Als het moment daar is, heb je wel een ESTA nodig. Je kan op ieder moment een ESTA aanvragen en is 2 jaar geldig. Mocht er dus onverhoopt iets gebeuren waardoor je reis wordt uitgesteld, dan kun je hem binnen 2 jaar alsnog gebruiken.

Zodra het plannen van een vakantie naar Amerika er weer inzit, regel je jouw ESTA heel makkelijk bij E-visums.nl. We helpen je graag!

*Let op: de situatie rond de reisadviezen verandert regelmatig. Bekijk daarom altijd de landkaart met reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om te ontdekken wat de huidige situatie is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *