stoppen

Aan de slag met de groepenkast in huis 

Er bestaan tal van verschillende soorten groepenkasten. Denk aan het verschil tussen een meterkast met een 1-fase aansluiting en een variant met een 3-fasen aansluiting. Weet jij wat voor soort groepenkast jij in huis gebruikt? Het antwoord op deze vraag wordt relevant bij een renovatie van de keuken, het aansluiten van zonnepanelen op het dak en bijvoorbeeld het plaatsen van een hybride- of elektrische warmtepomp in huis. Bij dergelijke veranderingen kan ook een aanpassing aan de meterkast noodzakelijk zijn. Zou je dat niet doen, dan loop je het risico al snel te maken te krijgen met een stroomstoring. Dat valt te verklaren door het groeiende risico op een overbelasting van groepen in de meterkast. 

In dit artikel lees je meer de groepenkast in huis. Waarop moet je bijvoorbeeld letten bij een groepenkast samenstellen thuis? Wat zijn de cruciale onderdelen van de meterkast? Kortom, een snelcursus meterkasten!

Opbouw van een groepenkast binnen je woning 

Zoals de naam al doet vermoeden is een groepenkast opgebouwd uit verschillende, losse groepen. Deze groepen bedienen losse ruimtes, maar soms ook losse apparaten binnen je woning. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk een losse groep te gebruiken voor de slaapkamer, een groep voor de wasmachine, een groep voor de inductiekookplaat, enzovoorts. Dat deze apparaten en ruimtes over groepen verdeeld worden, hangt samen met de capaciteit die zo’n groep kan leveren. Het maximum ligt rond de 3.500 Watt. Het betekent dat wanneer de op zo’n groep aangesloten apparaten gezamenlijk meer vermogen nodig hebben dan 3.500 Watt, de groep in de groepenkast overbelast raakt. Het resulteert in een stroomstoring. 

Verschil tussen een 1-fase en 3-fasen aansluiting 

Eerder in dit artikel werd al genoemd dat men bij meterkasten onderscheid maakt tussen een 1-fase- en 3-fasen aansluiting. Bij een 1-fase aansluiting komt er een losse fasedraad van 230 Volt de woning binnen. In het geval van een 3-fasen aansluiting gaat het om drie van deze fasedraden, ieder van 230 Volt. Het maakt dat zo’n 3-fasen aansluiting een groter vermogen kan leveren. Vaak is de aanpassing van een bestaande meterkast met een 1-fase aansluiting naar een 3-fasen aansluiting noodzakelijk, wanneer huishoudens elektrisch willen koken en daarnaast een warmtepomp in huis willen gebruiken. Je kunt zo’n aanpassing aan de meterkast niet zelf uitvoeren; je hebt er de hulp van een ervaren elektricien voor nodig. 

Bij aanpassingen aan een meterkast geldt in algemene zin, dat de meterkast aan moet sluiten op de meest recente veiligheidsvoorschriften voor meterkasten. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *