8 zaken om op te letten als je een printer gaat aanschaffen

Denk je erover na om een nieuwe printer te kopen? Zo’n apparaat komt altijd van pas thuis, ook als je hem maar zelden gebruikt. Hoe ergerlijk is het immers als je iedere keer dat je iets moet afdrukken bij een ander die wél een printer heeft moet aankloppen? Maar de ene printer is de andere niet, natuurlijk. Daarom geven we je hier 8 zaken om op te letten als je een printer kopen wilt.

Kan het apparaat automatisch dubbelzijdig printen?

Dubbelzijdig printen is iets wat niet elke printer zelf kan. Kan dit niet, dan betekent dat, dat je zelf wat toeren uit moet halen om dit voor elkaar te krijgen: eerst de oneven pagina’s printen, de blaadjes op de juiste manier omgekeerd terug in de printen plaatsen en dan de even pagina’s printen in de hoop dat het allemaal goed gaat. Bespaar jezelf dit gedoe en kies voor een printer die deze service aanbiedt. Met dubbelzijdig printen kun je immers een hoop papier uitsparen.

Vergelijk afdruksnelheden van verschillende printers

Wat wel belangrijk is maar te vaak niet in overweging genomen wordt, is hoeveel afdrukjes de printer in een minuut kan maken. Dit kan enorm verschillen per model en het is wel belangrijk om te weten. Een langzame printer kan namelijk een enorme bron van frustratie worden, terwijl je juist zo’n apparaat koopt om je te dienen.

Geen gecombineerde kleurencartridge

Sommige printers hebben niet voor elke basiskleur een aparte cartridge, maar één cartridge waarin alle kleuren gebundeld zitten. Dit moet je vermijden. Wanneer een van de kleuren opraakt, kun je er namelijk niet meer fatsoenlijk mee in kleur printen. Je bent dan gedwongen om de cartridge te vervangen, terwijl de andere kleuren waarschijnlijk nog niet op zijn. Dat is weggegooid geld. Kies voor een printer met drie verschillende kleurencartridges: cyaan, magenta en geel. Nieuwe inktcartridges koop je overigens voordelig en eenvoudig online bij Print About in Nederland én België.

Kan de printer A3 papier hebben?

De meeste printers voor huishoudelijk gebruik kunnen maximaal op A4 printen. De meeste mensen hebben dan ook niet meer dan dat nodig. Maar als jij wél op A3 wil kunnen printen, dan kun je wel degelijk een printer krijgen die daartoe in staat is zonder dat je er vele honderden euro’s extra voor hoeft uit te geven. Het is gewoon een kwestie van even wat langer zoeken, want ze zijn er. Handig voor als je aankondigingsposters wil drukken, bijvoorbeeld.

Hoe zuinig is de printer?

Printers zijn vaak voor wat je ervoor krijgt helemaal niet zo duur. De gedachte die daarachter zit, is dat fabrikanten vooral willen verdienen aan het verkopen van inkt, die dan wel weer erg duur is. Des te meer reden om voor een printer te gaan die zuinig omspringt met de inkt. Dat vergt wat onderzoek en lezen van reviews van gebruikers die je voorgingen. Maar om je op weg te helpen: inkjetprinters van Brother zijn meestal het zuinigst met de inkt. Printers van Epson zijn dat doorgaans juist niet. Bij HP en Canon hangt het inktgebruik af van het type printer.

Kun je ermee scannen en kopiëren?

Zoals we zojuist al stelden, zijn printers eigenlijk niet eens zo heel duur. Het prijsverschil tussen een printer die alleen kan printen en een zogenaamde all-in-one printer die ook kan scannen en kopiëren is vaak niet erg groot. Alle reden om net iets meer uit te geven aan zo’n all-in-one printer. Dat is praktisch voor wanneer je documenten elektronisch moet opsturen of een kopie van bijvoorbeeld je paspoort nodig hebt.

Is het een wifi-printer?

Traditioneel is de printer met een kabel gekoppeld aan een computer, zodat je vanaf die computer printopdrachten kunt geven. Maar zou het niet handiger zijn als je de printer vanaf meerdere apparaten kunt bedienen? Dat kan met een wifi-printer. Zo kun je ook vanaf je laptop, tablet of smartphone iets uitprinten, omdat de printer verbonden is met hetzelfde draadloze internetnetwerk en je zo kunt communiceren met het apparaat.

Hoe groot is de printer?

Wanneer je een printer ongezien online gaat bestellen, doe je er verstandig aan om goed te kijken wat de afmetingen van het apparaat zijn. Sommige printers zijn namelijk echte bakbeesten en vallen aanzienlijk groter uit dan je verwacht had. Voorkom dat je een printer koopt waar je eigenlijk niet voldoende plek voor hebt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *