creativiteit

7 tips om je innerlijke creativiteit naar boven te laten borrelen!

Laatst bijgewerkt:

We beschikken allemaal over creativiteit, daar zijn we mee geboren. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en onderzoeken alles. Geef ze genoeg materiaal en ruimte en ze komen tot creatieve oplossingen. Het belangrijkste daarbij is dat je kinderen gewoon hun gang moet laten gaan. Vooral als volwassene niet te snel ingrijpen. Laat maar ontstaan wat er in ze op komt.
Naarmate we ouder worden, verliezen de meesten van ons helaas een stuk van die creativiteit en inventiviteit. Vaak omdat we ons conformeren aan wat er van ons wordt verwacht.
Er zijn manieren om je inventiviteit en creativiteit weer nieuw leven in te blazen, hieronder vind je allerlei tips om uit te proberen.

1 Iets knutselen is niet per se creatief

Bij creativiteit denken mensen vaak aan iets maken met je handen. Iets knutselen, handwerken, schilderen, breien of kralen sieraden maken. Als je daar niet zo goed in bent, dan schrikt dat gelijk af. Dan denk je bij jezelf “ik ben niet zo’n creabea”. Maar niet alle mensen die zichzelf creatief noemen, zijn dat ook. Als het gaat om knutselen, dan wordt er heel vaak iets nagemaakt van een voorbeeld, stap voor stap.
Maar creativiteit gaat eigenlijk vooral over iets nieuws bedenken. Haak maar eens je eigen model pannenlap. Hij ziet er misschien niet gelikt uit, maar hij is wel uniek!

7 tips om je innerlijke creativiteit naar boven te laten borrelen!

2. Zorg voor veel parate kennis

Als je veel informatie hebt, kun je gaan spelen met het onderwerp. In deze tijden is natuurlijk alles beschikbaar via internet. Google een onderwerp en je vindt er alles over. Als je verder kijkt dan de tweede pagina van Google dan vind je nog meer. Maar met dit soort informatie is easy come easy go. Het beklijft niet en als je de informatie niet eigen hebt gemaakt, kun je er ook niet mee spelen.
Daarom is het een goed idee om over een bepaald onderwerp of een opstel over te schrijven, of om het aan een ander uit te leggen. Als je iets goed en enthousiast kunt uitleggen, dan kun je nieuwe dingen bedenken. Soms al pratende.

3. Denk als een 10-jarige

Zoals gezegd, kinderen bedenken vaak originele oplossingen. Kleinere kinderen ook maar die hebben nog niet zoveel coördinatie en ook niet zoveel idee over wat kan en wat niet kan. Een 10-jarige kind wel en die is vaak heel onderzoekend maar ook heel rationeel op die leeftijd. “Als dit niet werkt, hoe kan ik er dan voor zorgen dat het wel werkt?” Kinderen hebben andere associaties en leggen andere linkjes. Dingen die je zelf misschien over het hoofd zou zien.

4. Probeer nieuwe spelletjes

Met computerspellen kun je diverse skills trainen, natuurlijk je oog-hand coördinatie maar ook het bedenken van nieuwe oplossingen. Bij elk nieuw level komen er nieuwe opties vrij en dat houdt de interesse in het spel fris.
Een klassiek spel als tetris staat erom bekend dat het stressreducerend werkt. Klassieke slotmachines zijn ook altijd al populair geweest, maar tegenwoordig hoef je er de deur niet meer voor uit. Je kunt bijvoorbeeld bij online casino MrGreen spelen en ze hebben voor elke smaak een slotmachine, zoals Vikings, Beauty and the Beast of natuurlijk het bekende spel Starburst. Elk spel heeft een eigen sfeer en look waardoor je je in een andere wereld waant. Dat brengt weer nieuwe associaties op gang.

5. Haal eens iets uit elkaar

Geef ruim baan aan je innerlijke MacGyver, de actieheld die overal wat van kon maken. Of de A-team, die optimaal gebruik maakten van een toevallig rondslingerend lasapparaat. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar je hebt vaak meer in huis dan je denkt. En omdat een bepaald attribuut een bepaald voorgeschreven nut heeft, wil niet zeggen dat je het niet voor iets anders kunt gebruiken.

6. Bedenk meerdere oplossingen voor een probleem

De meeste problemen hebben ook meerdere oplossingen, zoals bijvoorbeeld een snelle, een ingewikkelde etc. In een noodgeval neem je natuurlijk de snelste optie, zoals mr Green die op creatieve wijze 80 passagiers redde op de Trans-Mongolische trein met snel denken. Maar voor de meeste oplossingen heb je meer tijd om even rustig na te denken. Loop alle mogelijkheden na.

7 tips om je innerlijke creativiteit naar boven te laten borrelen!

7. Maak eens iets van scratch

Dat wil zeggen: maak iets wat vanaf de grond moet worden opgebouwd. In deze tijd zijn er zoveel kant-en-klaar pakketten, voorbeeldjes hoe je iets moet maken. Ontwerp de tuintafel eens helemaal zelf, koop hout en schroeven en bedenk hoe je je tafel wilt hebben. Tijdens het proces moet je probleempjes oplossen en daarbij komt je inventief vermogen vanzelf naar boven. Het hoeft ook niet perfect te zijn, gladjes en gelikt kun je bij de bouwmarkt zo kopen.

Hetzelfde geldt voor koken, maak eens een gerecht zonder behulp van pakjes en zakjes. Het bevordert je gevoel voor smaak en bovendien is het veel gezonder.

Het devies voor het bevorderen van inventiviteit en creativiteit is vooral veel oefenen. Je creatieve hersencellen moeten weer een beetje op gang komen, zeker als je er jaren niet al teveel gebruik van hebt hoeven maken. Oefening baart kunst. En creativiteit raakt gelukkig nooit op.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *