schermtijd beperken

5 Manieren om je schermtijd te beperken

Kijk naar een bushalte en je ziet mensen op hun mobiele telefoon kijken. Kijk op straat en je ziet mensen al lopend en fietsend (mag trouwens niet meer) op hun mobiel kijken. Dat is niet erg gezellig en heeft bovendien ook nadelen voor je houding, je ogen, je nachtrust en je veiligheid, om maar eens een paar dingen te noemen. Het gaat natuurlijk ook ten koste van je persoonlijke contacten. Het mag allemaal best wat minder toch?

Lees hieronder 5 eenvoudige manieren om je schermtijd te beperken.

1. Zet je meldingen uit

Op Twitter, Facebook of Instagram is altijd wel wat te doen. Er is altijd wel iemand die iets gepost heeft. Als je iedere keer als je mobiel een melding geeft, gaat kijken, dan kost je dat veel tijd. En vaak blijft het daar niet bij. Je wordt vaak afgeleid, klikt verder of je ziet wat anders voorbij komen en voor je het weet, is er weer een half uur voorbij.

TIP: Zet de meldingen uit en spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld 2x per dag je sociale media berichten checkt. Zal je een hoop tijd besparen.

2. Lees meer echte kranten

Je kan het nieuws natuurlijk online volgen. Allemaal leuk en aardig, maar je zou bijna vergeten dat er ook nog papieren kranten bestaan. Toch geven veel mensen nog steeds de voorkeur aan een echte krant in hun handen. In een krant lees je meer achtergronden en wordt er dieper op de onderwerpen ingegaan. Bovendien heeft het ook wel wat als er elke ochtend weer een nieuwe krant op je deurmat ligt. Lekker lezen met een kop koffie erbij.

TIP: Probeer het eens uit. Neem bijvoorbeeld een AD abonnement op proef en kijk hoe het je bevalt.

3. Neem geen schermen mee naar de slaapkamer

De slaapkamer zou een plek moeten zijn om tot rust te komen. Schermen en met name het blauwe licht van schermen kunnen je slaap verstoren. Houd ze daarom bij voorkeur uit de slaapkamer.

TIP: Vind je dat saai? Lees dan een echt boek.

4. Word je bewust van je gedrag

Veel mensen pakken, als ze even ergens moeten wachten of als ze zich vervelen, hun mobiel erbij. Zoiets wordt snel een gewoonte. Het kan zelfs een heuse verslaving worden.

TIP: Probeer je een paar dagen bewust te zijn van wanneer en hoe vaak je, zonder dat je erbij nadenkt, je mobiel pakt. Probeer je mobiel vervolgens alleen te pakken als je echt zelf iets wilt doen en niet om te checken of er iets te doen is.

5. Zoek vaker echt contact

Persoonlijk contact wordt steeds minder omdat iedereen snel mailt, appt of op Facebook post. Dat kan heel handig zijn. Maar alleen via schermen communiceren, is toch een stuk afstandelijker.

TIP: Loop vaker langs collega’s of zoek kennissen en vrienden wat vaker persoonlijk op, bel ze op of stuur eens een brief of kaartje.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *