4 Manieren om op fietsvakantie te gaan

4 Manieren om op fietsvakantie te gaan

Een fietsvakantie heeft veel voordelen. Maar hoe pak je het aan? Neem je je eigen fiets mee of huur je ter plaatse een fiets. Welke mogelijkheden zijn er, wat heb je nodig en waar moet je op letten?

Met de fiets op vakantie

Als je met de fiets op vakantie gaat kan je overal makkelijk en op je eigen tempo komen. Fietsen in een andere omgeving kan wel een uitdaging zijn. Niet overal zijn zoveel fietspaden als in Nederland bijvoorbeeld. Het is daarom altijd aan te bevelen om bekende fietsroutes te kiezen. Een fietshelm is in sommige landen verplicht, overal of alleen buiten de bebouwde kom. Wel iets om je vooraf in te verdiepen.

Ga je naar afgelegen gebieden, zorg dan dat je voldoende spullen bij je hebt om je fiets te repareren en ook dat je weet hoe je ze moet gebruiken. Een routeplanner met GPS voor fietsers zorgt ervoor dat je niet verdwaalt.

#1 Met de auto vertrekken en je fiets meenemen

Als je naar een bepaalde streek of stad wilt, dan is het handig om met je eigen auto of kampeerauto daarheen te rijden en je fiets of fietsen mee te nemen. Met de auto kan je wat sneller naar bestemmingen reizen die verder weg liggen. Eenmaal daar kan je op je eigen fiets de omgeving uitgebreid verkennen.

Je hebt dan wel een fietsendrager nodig. Die zijn er in verschillende soorten. Er zijn fietsendragers voor op een trekhaak, op het dak of op de klep van de auto. E-bikes zijn wat zwaarder en daarvoor heb je speciale fietsendragers nodig die geschikt zijn om het gewicht te kunnen dragen. Kijk eens op de site van Rameder voor de mogelijkheden. Er zijn zelfs dragers die tot 4 fietsen kunnen dragen.

#2 Vanaf thuis met de fiets vertrekken

4 Manieren om op fietsvakantie te gaan
fietsaanhanger met tent

Wil je meteen vanaf de voordeur al aan je vakantie beginnen? Dan kan je thuis al meteen op de fiets stappen. Dat betekent wel dat je al je spullen op de fiets moet meenemen.

Als je spullen niet allemaal in fietstassen passen dan zijn er ook fietsaanhangers. Handig voor als je wilt kamperen. Er zijn zelfs fietsaanhangers met een daktent.

#3 Met de trein, auto of het vliegtuig reizen en een fiets huren

Ben je niet heel erg aan je eigen fiets gehecht of wil je een ver en exotisch land bezoeken? In dat geval reis je met het vervoermiddel van je keuze naar je bestemming en huur je daar een fiets.

#4 Boek een georganiseerde fietsvakantie

Wil je het jezelf makkelijk maken? Dan kan je ook een georganiseerde fietsvakantie boeken. Die zijn er in allerlei soorten en maten. Je reist zelf naar de gekozen locatie in het binnenland of in het buitenland. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen krijg je daar een fiets tot je beschikking. Dat is natuurlijk een fiets die past bij de omgeving en tocht die je gaat maken. Dat is soms een e-bike en soms een wat meer sportieve fiets als dat nodig is.

Bij de meeste reizen is het verblijf helemaal geregeld. De route die je dagelijks fietst is voor je uitgestippeld en vaak krijg je ook nog een lunchpakket mee. De bagage wordt voor je naar het volgende hotel gereden.

Twijfel je?

Om in de stemming te komen en informatie op te doen is het leuk en nuttig om over de ervaringen van anderen te lezen die zo’n fietsvakantie aan den lijve hebben ondervonden. Dat kan bijvoorbeeld op fietsen123. Je vindt er ook allerlei fietsroutes.

Weet je niet zeker of zo’n fietsvakantie iets voor jou is? Probeer het dan eerst eens een paar dagen uit in eigen land.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *