10 Tips voor de inrichting van een ideale keuken

Of je nu van koken houdt of niet, een keuken is een belangrijke plek in je huis. Je bent er tenminste meerdere malen per dag om wat eten en drinken te maken. Genoeg reden dus om er extra aandacht aan te besteden als je een nieuwe keuken aanschaft of een oude keuken opknapt.

Hier een aantal tips:

1. Zorg dat de keuken past bij jouw gebruik

Ben je iemand die graag kookt en bakt? Wil je dat de keuken een ruimte is waar je met je gezin gezellig kan zitten en tijd door kan brengen. Of misschien kook je graag voor gasten of organiseer je etentjes? Wat je ook wilt, zorg dat je keuken ervoor geschikt is.

2. Kies een kleurschema

Kies een kleurenschema en probeer je daar aan te houden. Ga uit van de kleur van je keukenkastjes en kies daar één of enkele kleuren bij. Als je dan nieuwe spullen of apparatuur voor de keuken koopt, houd dan het kleurenschema in je achterhoofd. Kleuren die bij elkaar passen zorgen voor rust en het ziet er gewoon mooier uit. Le Creuset, bekend van de gietijzeren pannen, heeft niet alleen pannen in alle kleuren van de regenboog, maar ook andere bijpassende keukenspullen.

creuset in kleuren

3. Ga voor duurzame spullen

Kies in de keuken voor duurzame, stevige spullen en materialen. Pannen, messen en keukenapparatuur wordt meestal intensief gebruikt. Goede kwaliteit is meestal wat duurder maar gaat wel langer mee. Botte messen en andere spullen die niet goed werken, dragen niet bij aan je plezier in de keuken en ook niet aan de veiligheid.

4. Zorg voor voldoende bergruimte

Voldoende bergruimte is ontzettend belangrijk in de keuken. Alleen dan kan je zorgen dat alles zijn vaste plek heeft. Als je eerst moet zoeken, of een kastje of la eerst moet uitruimen voor je ergens bij kan, dan kost dat niet alleen tijd. Het is meestal ook niet goed voor je humeur.

5. Voldoende stopcontacten

In een keuken kan je beter teveel dan te weinig stopcontacten hebben. Je hebt ze niet alleen nodig voor de vaste apparaten als koelkast, oven en magnetron. Ook losse stopcontacten voor keukenapparatuur, mixers, koffieapparaten enz. Je hebt er altijd meer nodig dan je van te voren kan bedenken.

6. Makkelijk schoon te maken

Hygiëne in de keuken is belangrijk. Houd daar bij het inrichten of ontwerpen van de keuken al rekening mee. Planken met spullen zien er misschien leuk uit, maar zijn wel eerder vuil dan spullen achter een deurtjes of glas. Kies geen spullen met ribbels, richels, gleuven en materialen die moeilijk schoon te maken zijn. Gladde oppervlakten zoals RVS zijn altijd een goede keuze.

rvs hygiënisch

7. Kindvriendelijk

Zijn er kleine kinderen in het gezin? Zorg dan dat de keuken een veilige plek is waar kinderen zich niet kunnen bezeren of verbranden. Kies voor kindvriendelijke sluitingen en zorg dat ze niet bij scherpe en gevaarlijke spullen kunnen.

8. Goede luchtafvoer

Een afzuigkap zorgt niet alleen voor de afvoer van kookluchtjes. De afzuigkap zuigt ook vocht, vet en gassen die vrijkomen bij het koken naar buiten. Als je een goede afzuigkap hebt, worden je keukenkastje veel minder snel vuil en vet. Aan de andere kant is een afzuigkap die zoveel lawaai maakt dat het lijkt of je in een storm zit ook niet prettig. Belangrijk om er één te kiezen die stil is en toch veel lucht afzuigt.

9. Voldoende loopruimte

Het is vervelend als je staat te koken en je moet telkens opzij of aan de kant als iemand zijn handen moet wassen of wat drinken wil pakken. Hou bij de inrichting rekening met voldoende ruimte om te lopen en te bewegen.

10. Laat je licht schijnen

Als je aan het koken bent, heb je goed licht nodig. Bij voorkeur licht dat op je handen schijnt en niet in je gezicht. Spotjes zijn heel geschikt daarvoor. Ledstrips worden tegenwoordig veel gebruikt voor sfeerverlichting bij de plint of onder de bovenkastjes.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *