Anti-aanbak pannen zijn voorzien van een anti-aanbak laagje waardoor het eten dat je erin bakt niet aan de pan blijft kleven. Aanbakken is vervelend omdat je eten dan eerder aanbrandt.
Verschillende soorten anti-aanbak pannen
- PTFE coating (polytetrafluoroethyleen) – dit zijn pannen met een soort kunststof coating. Het bekendste merk PTFE coating is Teflon.
Let op: dat pannen met deze coating PFOA- en PFAS-vrij zijn. PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. - Keramische coating – deze anti-aanbak pannen zijn voorzien van een laagje keramiek en titanium. Dit zorgt voor een anti-aanbaklaag die niet schadelijk is voor de gezondheid. De anti-aanbak eigenschappen van een keramische pan kunnen wat minder zijn dan bij pannen met een kunststof coating.
Hoe behandel je een nieuwe anti-aanbak pan?
Een nieuwe pan behandelen:
- was je voor gebruik met warm water en wat afwasmiddel
- Vet de pan daarna in met olie en zet hem op een matig warm vuur en verhit hem twee. tot drie minuten.
- Laat de pan afkoelen en veeg met keukenpapier overtollige olie weg.
Zorg dat de anti-aanbak pan niet beschadigt
Gebruik de pan zo dat er geen beschadigingen of krassen ontstaan:
- Gebruik nylon, silicone of rubberen spatels
- Als pannen te heet worden, dan heeft dit een nadelige invloed op de anti-aanbaklaag. Het is belangrijk dat een pan niet heter wordt dan 260°C. Zet ze ook niet in een oven met een hoge temperatuur.
- Was de pannen met de hand af, ook al staat er in de gebruiksaanwijzing dat je ze veilig in de afwasmachine kan gebruiken.
- Hang anti-aanbak pannen op of stapel ze met een vilten pannenbeschermer ertussen.
Wat kan je doen als de anti-aanbak pan toch aanbakt?
Als de pan na verloop van tijd toch gaat aanbakken dan kan dit veroorzaakt worden door vuil en vet dat zich in krasjes in de pan heeft opgehoopt.
Giet 250 ml water, 125 ml azijn en 2 eetlepels bakzout of bakingpowder in de pan en verhit dit voor 2-3 minuten in de pan. Was de pan zoals je hem normaal afwast. Vet de pan in met olie als hij nog lauwwarm is en berg hem op tot het volgende gebruik.