internationale pindakaas dag

Internationale Pindakaas Dag 24 januari

Op 24 januari is het Internationale Pindakaas Dag

Pindakaas wordt gemaakt gemalen pinda’s. Van de aardnoot om precies te zijn Dat is eigenlijk helemaal geen noot maar een peulvrucht.

Geschiedenis

De eerste pindakaas werd gemaakt door de Azteken en de Inca’s zo rond het jaar 1000 voor Chr. Het was natuurlijk nog niet zo zacht en romig als de pindakaas die we nu kennen.

Pindakaas werd pas bekend in het begin van de 20ste eeuw. Voor die tijd werd de pinda vooral beschouwd als voer voor de dieren. Eind 1800 werden de technieken voor het planten, verbouwen en oogsten sterk verbeterd. Op dat moment werd de pinda als een interessant ingrediënt beschouwd. In 1884 bedachten M.G. Edson, Dr. J.H. Kellog en Dr. A Straub en chemicus J. Rosefield een manier om pindakaas te maken door pinda’s te malen tussen twee warme platen. De firma Kellogg nam een patent op.

Gezond

Pindakaas is gezond en levert vitamine E, B6, calcium, kalium en ijzer. Het is rijk aan proteïnes en enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Pindakaas is geliefd als broodbeleg en het is een belangrijk ingrediënt voor satésaus bijvoorbeeld. Je kan er ook koekjes mee bakken.