krullen

Welk type krul heb jij en welke behandeling past daarbij?

Krullend haar kan prachtig zijn. Maar krullend haar heeft wel de neiging om zijn eigen gang te gaan en het krult niet altijd op de manier die jij wilt. Bovendien zijn krullen eerder droog en heeft het de neiging om te pluizen. Krullen lijken misschien makkelijk, maar hebben echt wel de nodige verzorging nodig, bij voorkeur met speciale producten voor krullend haar.

Waarom krult haar?

Je vraagt je misschien af waarom de ene persoon steil haar heeft en de ander een slag of krullen. Voor een groot deel is dat erfelijk bepaald. Het hangt af van de vorm van je haarzakje. Hoe ronder het haarzakje, hoe steiler je haar is. Of je haar wel of niet gaat krullen, staat dus als baby al vast. Meestal blijft dit ook zo. In sommige gevallen kan dit veranderen door hormonale veranderingen of medische behandelingen. Daarom kan een kind dat krullen heeft, soms na de pubertijd steil haar krijgen en andersom.

Krullend haar is vaak droog haar

Dat krullend haar vaak droog en pluizig is, heeft een reden. Bij steil haar ligt het haar dicht tegen de huid en talg of huidvet kan zich makkelijk over het gladde haar verdelen. Krullend haar komt minder in contact met de huid en huidvet kan zich minder goed verdelen.


Omdat haar met krullen vaak droog is, kan het haar wel wat extra behandeling met de juiste producten gebruiken.

Wat is je krulpatroon?

De ene krul is de andere niet. Haar kan steil zijn, een lichte slag hebben, licht krullen of kroezen. Weet je niet welk krulpatroon jouw haar heeft, dan kan je daarachter komen met de Curly Girl methode. Dat is belangrijk om te weten, want hoe zeer je haar krult en hoe poreus het is, bepaalt welke behandeling en producten daar het beste bij passen.

Hoe behandel je haar met krullen?

Een paar tips voor de verzorging van je krullende haar:

  • Was je niet elke dag.
  • Borstel je haar niet of zo min mogelijk en zeker niet als het nat is.
  • Bescherm je haar ’s nachts. Als je je ’s nachts vaak omdraait, kunnen je krullen uit model raken. Zet je haar vast in een staart of knot op je hoofd of draag een haarnet of haarmuts.
  • Gebruik zo min mogelijk styling apparaten met hitte. Deze drogen je haar alleen maar verder uit.
  • Wassen met je gewone shampoo droogt je haar vaak nog verder uit. Het is daarom belangrijk om een hele milde, bijvoorkeur sulfaatvrije shampoo te gebruiken. Je kan je shampoo eventueel wat verdunnen met water.
  • Probeer om alleen je hoofdhuid met shampoo te behandelen en je haar zo min mogelijk.
  • Gebruik na het wassen een crèmespoeling. Een crèmespoeling brengt vocht in je haar en dat maakt je krullen soepel en gaat pluizen tegen.
  • Voor de dagelijkse verzorging kan je een een speciale spray voor krullend haar of een haarolie gebruiken. Ook natuurlijke olie zoals kokosolie of arganolie zijn geschikt voor je krullen. De olie beschermt je haar tegen uitdroging.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *