modieuze en praktische rugzak

Hoe kies je de voor jou geschikte rugzak?

Laatst bijgewerkt:

Ben je ook iemand die het liefst een grote tas draagt, waar je lekker veel spullen in mee kan nemen? Dan heb je geluk want in 2023 zijn grote, oversized tassen de trend. Maar de hele dag met een zware tas aan één schouder lopen is niet goed voor rug en schouders.

Daarom is een rugzak een goede optie. Een rugzak heeft namelijk één groot voordeel op andere tassen. Het gewicht van wat je meeneemt kan je evenwichtig verdelen. Dat is natuurlijk een stuk comfortabeler en beter voor je rug, nek en schouders dan een zware tas aan één kant te dragen. Rugzakken zijn er in verschillende stijlen, formaten en van verschillende materialen. Welke rugzak past het beste bij jou?

Waar heb je de rugzak voor nodig?

Het aanbod van verschillende rugzakken is groot. Wil je een rugzak kiezen, vraag je dan eerst af waar je hem het meeste voor gaat gebruiken. Een rugzak is multifunctioneel, praktisch maar kan ook modieus zijn. Maar niet elke soort rugzak is geschikt voor elke functie.


 • Een rugzak als vervanging voor een handtas
  Er zijn veel elegante, niet te grote rugzakken die geschikt zijn voor dagelijks gebruik of die je als een handtas kan gebruiken.
 • Een rugzak voor naar school of werk
  Wil je een rugzak om mee naar school of werk te nemen? Dan wil je waarschijnlijk voldoende ruimte voor een laptop en boeken hebben. Een stevige rugzak met veel vakken is dan handig.
 • Voor sportieve activiteit buiten
  Een rugzak is ook uitermate geschikt om mee te nemen bij sportieve activiteiten buiten. Denk aan een racefiets, mountainbike of tijdens een wandeltocht. In dat geval wil je een compacte rugzak die stevig op je rug zit, die net groot genoeg is zodat je al je benodigde spullen kan meenemen.
 • Als bagage bij het reizen
  Een rugzak kan heel comfortabel zijn bij dagjes uit, weekendjes weg of langere reizen. Je houdt je handen vrij en een rugzak mag vaak mee als handbagage in het vliegtuig (als hij niet te groot is).

Het materiaal van de rugzak

Rugzakken worden verschillende materialen gemaakt. De meest voorkomende materialen zijn nylon, canvas, leer en kunstleer.

 • Nylon is licht, sterk en waterafstotend
 • Canvas is sterk en duurzaam
 • Leer en kunstleer is stijlvol en elegant

De keuze voor een bepaald materiaal, hangt samen met de manier waarop je de rugzak denkt te gebruiken. Hoe zwaarder de spullen die je wilt vervoeren hoe sterker het materiaal moet zijn.

Onderhoud

Als je door weer en wind gaat is het belangrijk dat je rugzak waterdicht is. Voor alle materialen, stof en leer, zijn er sprays die je rugzak waterdicht en vuilafstotend kunnen maken.

Een rugzak die intensief gebruikt wordt, zal uiteindelijk toch wel vuil worden. Voor een leren rugzak kan je dieptereinigers kopen of een huismiddeltje als groene zeep of zadelzeep gebruiken. Sommige stoffen rugzakken mag je op lage temperaturen in de wasmachine wassen. Lees voor je dat doet altijd eerst de aanwijzingen op het was etiket.

Andere zaken om rekening mee te houden

 •  Een rugzak zit op je rug, waardoor je niet altijd zicht hebt op wat er achter je gebeurt. Er zijn speciale anti-diefstal rugzakken of rugzakken die van snijvast materiaal gemaakt zijn.
 • Houd je van een goed georganiseerde tas, let dan bij de aanschaf ervan op de verschillende vakken en compartimenten en of je deze kan afsluiten.
 • Licht gekleurde rugzakken kunnen mooi zijn, maar ze worden eerder vuil en het kost meer moeite om ze schoon te houden. Donkere kleuren zijn praktischer in het gebruik.
 • Om een rugzak comfortabel te dragen is het belangrijk dat de schouderbanden aangenaam zitten en niet schuren. Let daarom op af de schouderbanden niet afzakken en niet snijden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *