materiaal onderbroek

Welk materiaal onderbroek kies jij?

Ondergoed lijkt iets van alle tijden, maar dat is niet zo. Men gaat ervan uit dat vrouwen tot in de late Middeleeuwen geen onderbroek droegen. Ze droegen wel een lang hemd of onderrok onder hun kleding. Pas na 1500 gingen de eerste vrouwen onderbroeken dragen. Dit waren lange onderbroeken, net als mannen die droegen. Pas in de loop van de 19e eeuw werd het dragen van een onderbroek zoals we die nu kennen, normaal.

Onderbroeken zijn tegenwoordig gelukkig ruim verkrijgbaar en iedereen heeft wel een voorraad dames ondergoed in zijn kast liggen. Toch besteedt niet iedereen evenveel aandacht en geld aan het aanschaffen van onderbroeken. Of ze worden te lang door gedragen terwijl het elastiek er al uit is en ze eigenlijk versleten zijn. Aan het aanbod zal het niet liggen want de keuze wat betreft modellen, kleuren en materialen onderbroeken, is groot.

Verschillende materialen onderbroeken

Het materiaal van de onderbroek bepaalt niet alleen het uiterlijk. De ene onderbroek kan een stuk prettiger dragen dan de ander, langer mooi blijven in de was en beter staan onder je kleding. Een onderbroek die niet fijn zit, opkruipt, afzakt of knelt, kan een constante ergernis zijn. Bij het juiste model van het goede materiaal en de goede maat heb je dat probleem niet. Reden genoeg om er wat extra aandacht aan te schenken.


1. Katoen

Katoen is een natuurlijke stof en katoenen onderbroeken komen het meeste voor. Katoen is sterk, slijtvast, het ademt en kan goed vocht opnemen. Het draagt daardoor comfortabel. Katoenen onderbroeken zijn ideaal voor dagelijks gebruik. Het is koel in de zomer en warm in de winter en ze zijn daarom geschikt voor ieder seizoen. Een ander voordeel is dat je katoen meestal op hogere temperaturen kan wassen.

2. Synthetische stoffen

In tegenstelling tot natuurlijke materialen zoals katoen en zijde, worden synthetische stoffen gemaakt van kunstmatige materialen zoals polymeren. Voorbeelden van synthetische stoffen zijn polyester, elastan, nylon en polyamide.

Synthetische stoffen zijn goedkoop, sterk, slijtvast en enorm rekbaar. Synthetische stoffen ademen over het algemeen wat minder goed dan natuurlijke materialen. Ze nemen ook minder goed vocht op waardoor zweet en vocht langer op de huid blijft en schimmels en irritaties kan veroorzaken. Om deze reden hebben synthetische onderbroeken vaak een katoenen kruis. Er zijn ook naadloze modellen die, omdat ze zo rekbaar zijn, als een tweede huid aanvoelen. Synthetische stoffen was je bij voorkeur niet heter dan 40°C, tenzij anders vermeld op het wasetiket.

3. Viscose

Viscose een mengsel van katoen en polyester. Het heeft daardoor de voordelen van beide stoffen. Het draagt prettig, is sterk, kleur- en vormvast. Vocht wordt goed geabsorbeerd. Viscose heeft wel een glanzende luxe uitstraling en wordt zelfs wel eens kunstzijde genoemd. Viscose is een prima stof voor onderbroeken. Viscose kan je beter niet te heet wassen (30°C) omdat het snel krimpt. 

3. Satijn

Satijn is eigenlijk geen soort stof maar een weeftechniek waarbij garens heel dicht op elkaar geweven worden. Satijn kan zowel van katoenen als synthetische garens geweven worden of een combinatie hiervan. Synthetische satijn is erg glanzend en katoen satijn heeft een fijne glans. Katoen satijn heeft daarbij de eigenschappen van katoen.

4. Zijde

Echte zijde, gemaakt door zijderupsen is een natuurlijk materiaal. Het is kostbaar, licht en luchtig en heel zacht voor de huid. Het is zo licht dat je nauwelijks merkt dat je het draagt. Zijde kan bovendien veel vocht opnemen zonder dat het vochtig gaat aanvoelen. Helaas is zijde ook kwetsbaar en moet het voorzichtig gewassen worden. Het is daarom minder geschikt voor dagelijks gebruik.

5. Kant

Kant wordt veel gebruikt voor mooie lingerie maar ook onderbroeken bestaan vaak geheel of gedeeltelijk uit kant. Kant is een weefsel dat vroeger met de hand en tegenwoordig machinaal gemaakt wordt. Het is enigszins doorzichtig en vaak naadloos. Kant is heel dun en biedt daarom weinig warmte. 

Kant kan van katoen, zijde, polyester of van een mix van materialen zijn gemaakt. Kant van mindere kwaliteit kan minder prettig dragen en jeuk en irritatie veroorzaken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *