juiste schoenen bij outfit

Het belang van de juiste schoenen bij je outfit

Kleren maken de man, is een bekend gezegde. Het zegt iets over hoe belangrijk het is om goed gekleed gaan. Je wordt tenslotte, zeker bij een eerste indruk, voor een belangrijk deel beoordeeld op je uiterlijk en je kleding. Goed gekleed gaan en er goed uit zien zijn bovendien belangrijk voor je zelfvertrouwen. De rol van schoenen wordt daarbij wel eens onderschat. En dat geldt zowel voor herenschoenen als damesschoenen.

Schoenen kunnen je outfit maken of breken

De schoenen die je bij een outfit kiest, kunnen je outfit ophalen, flatteren of er juist iets aan afdoen. Schoenen bepalen als het ware de toon van je outfit. Het is natuurlijk voor de meeste mensen niet mogelijk om bij iedere outfit passende schoenen te kopen. Dat zou een kostbare aangelegenheid worden. Maar met deze 5 soorten basis schoenen komen zowel mannen als vrouwen een heel eind:

5 Soorten basis herenschoenen:

 • Bruine of zwarte veterschoen
 • Loafers, mocassins of instappers
 • Sportschoenen
 • (Witte) sneakers
 • Lage veterboots of chelsea boots

5 Soorten basis basisschoenen:

 • Lage instappers of ballerina’s
 • Enkellaarsjes
 • Pumps of schoenen met een hak
 • Warme (Regen)laarzen
 • (Witte)sneakers

Vrouwen houden van schoenen, meer dan mannen

Vrouwen houden van schoenen. En eerlijk is eerlijk, vrouwen hebben nu eenmaal veel meer keuze uit verschillende modellen, hakhoogten, kleuren en stijlen schoenen dan mannen. Niet voor niets hebben vrouwen gemiddeld meer dan 20 paar schoenen. Wat niet wil zeggen dat ze ook echt allemaal gedragen worden. Maar vrouwen begrijpen waarschijnlijk beter dan mannen wat schoenen voor hun uiterlijk of outfit kunnen doen en daar maken ze graag gebruik van.

Wat schoenen voor je kunnen doen?

Mooie schoenen kunnen iets met je stemming doen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je blij, sexy of aantrekkelijk voelt.

Schoenen kunnen je bovendien langer en slanker laten lijken. De volgende factoren hebben hier invloed op:

 • Kleur en contrast
  Bij het kiezen van de kleur van je schoenen is de kleur, of beter, het contrast belangrijk. Als je kiest voor schoenen die wat kleur betreft voor weinig contrast zorgen in vergelijking met je huid, panty’s of kleur broek, dan lijken je benen langer. Dat is de reden dat kleuren als nude en beige zo populair zijn.
 • Laag uitgesneden schoenen
  Schoenen zoals pumps, ballerina’s zijn laag uitgesneden en laten daardoor een groter deel van de bovenkant van de voet of wreef zien. Dit verlengt de lijn van je benen.
 • Hoge hakken
  Het dragen van hakken geeft je een elegante uitstraling. Je houding verandert erdoor en je kuiten en billen worden meer aangespannen.
 • Puntige schoenen
  De punten aan schoenen verlengen de lengte van je benen
Kleuren schoenen

Hoe kies je de juiste schoenen bij je outfit?

Tegenwoordig is de trend dat vrijwel alles kan. Conventionele combinaties zoals pumps die onder rokken horen en sneakers juist niet, zijn helemaal losgelaten. Bijzondere, opvallende en creatieve combinaties zijn juist hip en trendy. Het gaat er meer om een interessante combinatie te bedenken. Dat maakt het geven van richtlijnen wat lastiger. Toch valt er wel iets over te zeggen:

Comfort is belangrijk

Natuurlijk is het belangrijk dat schoenen er mooi uitzien. Alleen schoenen kunnen nog zo mooi zijn, als ze niet goed passen, niet lekker zitten of niet lekker lopen dan gaat dat toch opvallen en afbreuk aan je outfit doen. Onelegant op te hoge hakken lopen kan ook alsnog het totaalplaatje verpesten.

Houd rekening met de gelegenheid

Over het algemeen ga je niet met stiletto hakken naar je werk gaan en trek je geen sneakers aan als je naar een chic feest of gala gaat. Tenzij je een statement wilt maken natuurlijk…

Trends veranderen

Een paar jaar geleden was het ‘not done’ om sneakers of stoere boots onder een rokje te dragen. De laatste seizoenen is dit nu juist wel de trend geworden. Maar ook bij trends mag je best rekening houden met je leeftijd of de gelegenheid.

Kies voor kleur als…

Draag je een hele zwarte of donkere outfit dan kunnen fel gekleurde schoenen de hele outfit ophalen en er iets bijzonders van maken.

Kies voor neutraal als…

Als je kleding felgekleurd en opvallend is of een drukke print heeft, dan zijn neutrale schoenen vaak een betere keuze.

Onderhoud je schoenen

Last but not least. Je kan precies de goede schoenen bij je outfit gekozen hebben, maar als ze kaal of afgetrapt zijn, dan ziet het er niet uit. Even poetsen dus…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *