feiten over wimpers

8 feiten over wimpers

Wimpers omlijsten je ogen en maken ze mooier. Maar er is meer over te vertellen.

1. Wimpers vallen uit

Net als je haren op je hoofd verliest, zo verlies je ook wimpers. Het is heel normaal als je 1-5 wimpers per dag verliest. De groeicyclus van je wimpers duurt gemiddeld drie maanden en dat is een stuk korter dan de groeicyclus van je hoofdhaar. Daarom worden ze ook niet zo lang, en dat is maar beter ook.

2. Wimpers groeien in drie fases

Net als je haar groeien ook wimpers in drie fases: de actieve groeifase, de overgangsfase en de rust fase. Normaal gesproken bevindt 90% van je wimpers zich in de actieve groeifase. Ze groeien 0.16 mm per dag. Als je je wimpers zou afknippen dat duurt het ongeveer vijf maanden voordat ze weer zijn aangegroeid.

3. Ze beschermen je ogen

Net als je wenkbrauwen zijn je wimpers er ook om vuil, zweet, water en water en andere stoffen uit je oog te houden.

4. Er is verschil tussen boven- en onderwimpers

De haartjes op je bovenste ooglid zijn veel voller dan die onder je oog. Je bovenste ooglid bevat bijna dubbel zo veel haartjes als je onderste ooglid. De bovenwimpers bestaan uit 200-300 haartjes. Je onderwimpers uit 100 haartjes.

5. De lengte varieert

Je wimpers zijn in het midden van je ogen langer dan aan de zijkanten.

6. De langste wimper ooit volgens het Guinness Book of records

Terwijl de gemiddelde lengte van een normale wimper ongeveer een centimeter is, is langste wimper ooit volgens het Guinness Book of Records 6,99 cm. Deze langste wimper groeide aan het oog van Stuart Muller (foto), tegen wie vaak gezegd werd dat er een haar in zijn oog hing.

7. Er leven kleine mijten in je wimpers

Ieuw. Maar dat is niks om je zorgen om te maken. Deze kleine mijten, Demodex genaamd, verwijderen vuil en stof van je wimpers en houden de haarzakjes van de wimpers schoon. En dat is maar goed ook want als een haarzakje verstopt raak kan je een strontje aan je oog krijgen.

8. De oude Egyptenaren maakten hun wimpers al zwart

De Egyptenaren maakten hun wimpers al zwart sinds 4000 jaar voor chr. Dat deden ze niet met de mascara zoals we die nu kennen. Mascara bestaat pas sinds 1913, en was van het merk Rimmel. Maar de eerste mascara die echt populair werd was die van Maybelline. Zij maakten een mascara die bestond uit een mengsel van vaseline en houtskool.

bron

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *