Wereld muggen dag

Op 20 augustus is het Wereld Muggen Dag

Malaria

Muggen zijn natuurlijk niet de meest geliefde beestjes. Als ze al niet steken dan kunnen ze je nog uit je slaap houden door hun irritante gezoem. Maar de muggen waar het bij Wereld Muggen Dag om gaat, zijn eigenlijk malaria muggen.

Parasiet

Op 20 augustus 1897 ontdekt de Britse arts Ronald Ross dat muggen verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van malaria. Hij treft de malaria parasiet aan in de maagwand van een vrouwelijke mug en ontdekt dat deze parasiet door een muggenbeet in de menselijke bloedbaan terecht kan komen. Hij ontving voor deze ontdekking in 1902 de Nobelprijs voor de Geneeskunde.

Voorkomen en genezen

Malaria komt nog steeds voor in tropische, warme en vochtige gebieden ten zuiden van de evenaar. In Nederland komt de ziekte nauwelijks voor. Als de ziekte al wordt vastgesteld dan is dat bij mensen die uit tropische gebieden komen of deze hebben bezocht. Je kunt malaria voorkomen door 6-8 weken voor je vertrek naar een risicogebied malariapillen te slikken. Malaria is goed te genezen. Het is niet besmettelijk van mens op mens.

[sc name="nat"] [sc name="admob2"]

meer informatie over de malaria mug

6 tips tegen muggen

Nieuwste artikelen ontvangen? Geef je op voor de nieuwsbrief...