Zelf een sjaal breien, zo doe je dat

Zelf breien is weer helemaal hip. Ben je een beginner, dan is een sjaal het makkelijkst om mee te beginnen. Breien is bovendien ontspannend en je houdt er een leuke sjaal aan over.

Breien is leuk en ontspannend

Het leuk aan breien is dat je ondertussen nog naar muziek kan luisteren of naar een luisterboek of als je een beetje handiger wordt in breien, dan kan je het ook doen terwijl je tv kijkt of netflixt.

Wat heb je nodig?

Om een sjaal te breien heb je niet veel nodig:


  • Wol
  • Breipennen die passen bij de dikte van de wol

Goedkope wol koop je bijvoorbeeld bij de winkels als de Action of de Zeeman. Wil je een speciale of echte wol of meer keuze in kleur, dan kan je in een (online) breiwinkel terecht.

Katoen of wol?

De keuze in wol of katoen is groot. Voor je sjaal kan je allebei gebruiken. Echte wol is vaak wat duurder en je moet voorzichtig zijn met wassen. Sommige wolsoorten kunnen kriebelen. Alpaca staat bekend als een wolsoort die niet kriebelt en hypo-allergeen is.

Rondbreinaalden of rechte breinaalden?

In principe zijn rondbreinaalden handig voor truien, mouwen en halzen. Je kan ook een sjaal breien op een rondbreinaald, maar voor een sjaal zijn gewone rechte breinaalden net zo handig.

Hoeveel wol heb je nodig voor een sjaal?

Dat hangt van een paar dingen af. Ten eerste van de dikte van de wol, de dikte van de naalden die je gebruikt en van het aantal meters per bol. Op het etiket van een bol wol wordt altijd vermeldt:

  • hoeveel meter wol per bol
  • de dikte van de naald
  • hoeveel steken je moet opzetten voor 10 cm
  • hoeveel naalden je moet breien voor 10 cm

Soms wordt ook nog vermeld hoeveel gram je nodig hebt voor een damestrui maat 38-40. In dat geval kan je ervan uit gaan dat je ongeveer de helft nodig hebt voor een gemiddelde sjaal. Dus als je 8 bollen voor een trui nodig hebt, dan heb je er waarschijnlijk 4 nodig voor een sjaal. Wol te kort komen is heel vervelend, dus koop liever een bol extra dan te weinig.

Staat het er niet op? Ga er dan vanuit dat je 3-5 bollen nodig hebt voor een sjaal. Hoe dunner de wol, hoe minder je nodig hebt.

Welke steken gebruik je?

Bij breien heb je twee soorten steken: recht en averecht. Bij alleen recht breien, krijg je aan twee kanten een golfjes- of ribbeltjes patroon. Door aan de ene kant recht en de andere kant averecht te breien krijg je het v-tjes aan de voorkant en ribbels aan de achterkant.

Als absolute beginner kan je voor een sjaal in alleen recht kiezen. Je krijgt dan aan twee kanten golfjes.

Hier een video waarin wordt uitgelegd hoe je recht breit. Er zijn ook video’s die uit leggen hoe je steken opzet en hoe je andere steken breit.

Beste breisteken voor een sjaal

Voor sjaals wordt vaak een patroon gebruikt van 1 steek recht, 1 steek averecht zodat de sjaal er aan twee kanten hetzelfde en leuk uitziet. 2 Steken recht, 2 steken averecht kan ook.

Hier vind je de patronen.

patroon 1
patroon 2
patroon 3

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *