parfum type

Welke geur past bij jou?

Of je een geur lekker vindt of niet is heel persoonlijk.

Wat de één heerlijk vindt ruiken, kan de ander afschuwelijk vinden. Wat is jouw parfum persoonlijkheid en welk type parfum past bij jou?

Combinaties van geuren

Er bestaan een aantal hoofdgroepen in geuren:

*bloemen – florale


Een uitgebreide groep met veel geuren en ingrediënten zoals rozen, pioenrozen, orchidee, lelie’s, iris en meer…

citrus*citrus – hesperidée

Denk bij deze groep van frisse geuren en aan ingrediënten als citroen, limoen, sinaasappel en grapefruit.

*oriëntaals – ambrée

Hier gaat het om wat zwaardere geuren die langer blijven hangen. Denk aan amber, musk, vetiver, exotische bloemengeuren en kruiden als kaneel en vanille.

*chypre

De naam chypre komt af van de naam Cyprus. Bij deze groep gaat het om een klassieke combinatie van houtige geuren waarbij traditioneel geuren als eikenmos, labdanum worden gecombineerd met frisse geuren als bergamot en vaak een kleine hoeveelheid patchouli.

*leer – cuir

Een groep met donkere en intense geuren en ingrediënten als rook, tabak en berken

*hout – boisée

Denk bij deze groep aan warme houtgeuren en aan ingrediënten als ceder, sandelwood en patchouli.

*varen – fougère

Het gaat hier om fantasiegeuren die de geur van een vochtig bos, mos, hout en varens nabootsen. Denk aan hierbij aan ingrediënten als geranium, lavendel en eikenmos.

Combinaties

De meeste parfums zijn combinaties van deze geuren. Vaak worden dezelfde geurgroepen met elkaar gemengd: citrus met kruiden, fruit met bloemen, hout met planten en bloemen met planten. Als je eenmaal weet naar welke combinatie van geuren jouw voorkeur uitgaat, zal het makkelijker zijn om een nieuwe geur te kiezen.

Welke geur past bij jou?

Een bloementuin

Parfum met bloemengeuren zijn populair. Een parfum zonder bloem als ingrediënt zal moeilijk te vinden zijn. Vooral roos en jasmijn zijn zeer geliefde ingrediënten. Bloemengeuren kunnen onderling ook nog eens heel erg verschillen. Hou je van zware, zoete bloemengeuren dan hoor je thuis bij het type bloementuin.

Parfums met de volgende ingrediënten zullen je vast bevallen: allerlei soorten rozen, jasmijn, magnolia, lelie, hyacint, freesia, narcis, ylang ylang.

welke geurBloemig

Je houdt van een lichte bloemengeur, geen geur alsof je midden in een bloementuin staat, maar een stukje er van af, terwijl de wind af en toe een lichte bloemige geur jour kant opwaait.
Is bloemig jouw type, zoek dan naar geuren met bloemen als sering, lavender, tulp, pioenroos, mimosa, geranium, lelietje van dalen, viooltje of het afrikaantje.

Gekruid en gepeperd

Ben je een pittig typetje en hou je van pittige geuren, geuren waarin je kruiden ruikt? In het bijzonder kruiden die pittig en gepeperd zijn, zoek dan naar geuren met de volgende ingrediënten:

Koriander, kardemom, anijs, wierook, gember, komijn en guaiac wood.

Fris & fruitig

Ben je een fris en fruitig type, dan zijn er een heleboel ingrediënten die je zullen aanspreken. Je kunt de zoete, exotische kant op met de geur van: guave, passiefruit, papaya. Of de friszoete kant met framboos, bessen, kersen, ananas, abrikoos, vijg, perzik, pruim, druif, bosbes, kiwi, sinaasappel en appel. En dan is er nog een derde groep frisfruitige geuren als citroen, lime, bergamot, citrus en sinaasappelbloesem.

Fris & schoon

Als je van de geur van schone was houdt, de geur van pas gewassen lakens en frisse handdoeken, van was die buiten hangt te drogen, van de geur als je katoen strijkt, van babypoeder en talkpoeder, dan zul je je favoriete parfum vinden als ze ingrediënten bevatten als talk, bergamot, lathyrus, sinaasappel bloesem en jeneverbes.

Bos & buiten

Ben je een Bos & buiten type dan is dit jouw parfum persoonlijkheid als je houdt van frisse groene geuren, van de geur van het buitenleven. Ben je dol op de geur van versgemaaid gras, zoek naar frisse geuren met de volgende ingrediënten:

Gras, varen, klaver, bamboe, komkommer, kamille, salie, den, rozemarijn, jeneverbes, mint, eucalyptus of aloë.

Oerbos

Ben je een avontuurlijk type en hou je van de geur van het bos, de mossige geur van de bodem en de zware muskusachtige geur van bomen, dan hoor je tot het type oerbos. Geuren als: ceder, sandalwood, patchouli, musk, tabak, ginseng, cypresse, sequoia, koffie, teakhout, witte thee, mirre, eik, mos en leer zullen je dan zeker bevallen.

Zoetekauw

Hou je van echte zoetige geuren. Denk hierbij aan snoepachtige geuren van vanille, chocolade, pepermunt, honing, kokos, caramel, kaneel en butterscotch. Dan ben je een echte zoetekauw en moet je zoeken naar parfums met die geuren.

Zeemeermin

Denk aan de geur van water, van de zee. Als dit favoriete geuren van je zijn dan ben je het type zeemeermin. Zoek naar parfums met ingrediënten als waterlelie, Japanse lelie, zeewier, coumarine en calone, dat de geur van een zeebriesje heeft.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *