ontharen met ipl of laser

Verschil tussen laser ontharen en IPL

Zowel mannen als vrouwen willen tegenwoordig graag van hun ongewenste haargroei af. Het liefst permanent. Altijd een zachte en gladde huid en voor altijd verlost van het scheren of waxen met alle pijn, wondjes en ingegroeide haren die erbij horen. 

Alle gebieden van je lichaam en je gezichtshaar kunnen tegenwoordig haarvrij gemaakt worden. De technieken voor het ontharen worden steeds verder ontwikkeld waardoor ze steeds beter en effectiever worden. Maar welke behandeling is op dit moment de meest effectieve? Laserontharing of IPL?

Wat is laserontharing?

Laserontharing gebeurt met een precisie laser. De laser produceert een sterke laserstraal die zich heel precies op het haarzakje richt. De laserstraal wordt opgenomen door het melanine of pigment in het haarzakje en wordt daardoor vernietigd zodat er geen haar meer kan groeien.

Voor welke huidtinten en haarkleuren is de laser effectief?

De nieuwste lasers zijn geschikt voor iedere huidtint en elke haarkleur. Wel is het zo dat dikke en donkere haren het makkelijkst aan te pakken zijn omdat ze het meeste pigment bevatten.

Waarom zijn er meerdere behandelingen nodig?

Als de laser het haarzakje vernietigt, waarom zijn er dan meerdere behandelingen nodig? Dat komt omdat een haar die groeit verschillende fases doormaakt.

Een haar maakt de volgende fases door:

  1. De anagene fase, deze duurt 2-8 jaar, tijdens deze fase groeit de haar
  2. De catagene fase, deze duurt een paar weken. Tijdens deze fase stopt de groei en wordt de haar voorbereid om uit te vallen.
  3. De telogene fase, deze duurt zo’n 3 maanden. Tijdens deze fase begint een nieuwe haar te groeien.

De laser is alleen effectief bij haren die zich in de anagene of groeifase bevindt. Om ook de haren die zich in de andere fases bevinden te kunnen behandelen, moet je vaker terugkomen. Gemiddeld zijn er 6-8 behandelingen nodig en zit er 5-8 weken tussen de behandelingen.

Verschil IPL en laser

Wat is IPL (Intense Pulsed Light) behandeling?

Een IPL behandeling wordt soms ook wel ten onrechte een IPL laser behandeling genoemd. Een IPL apparaat werkt met een ander soort licht dat breder uitstraalt en daarom minder precies is. Het werkt daarom niet zo krachtig als laserontharing. De haarzakjes worden niet soms niet helemaal vernietigd maar alleen beschadigd.

Voor welke huidtinten en haarkleuren is de laser effectief?

Een IPL behandeling werkt het beste bij een lichte huid en wat donkerder haar. IPL werkt niet bij een donkere huid of bij heel lichtblond of wit haar.

Hoeveel IPL behandelingen zijn er nodig?

Omdat een IPL behandeling minder effectief is zijn er vaak wat meer behandelingen nodig.

Conclusie

  • Laserontharing is de meest effectieve manier om definitief van ongewenste haargroei af te komen.
  • Met de nieuwste professionele laser apparaten kan je iedere huidtint en iedere haarkleur behandelen. Dat kan niet met IPL.
  • Het kan gebeuren dat er naar verloop van tijd weer enkele haarzakjes actief worden waardoor eens in het jaar een nabehandeling nodig kan zijn.
  • Omdat de lichtstraal van een IPL apparaat breder uitstraalt wordt er meer huid geraakt die daardoor geïrriteerd kan raken. Een laserbehandeling is veiliger voor de huid.
  • Iedereen mag een IPL behandeling doen. Een laserbehandeling mag alleen door een professional gedaan worden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *