duurzame schoenen

Tips voor het kopen van duurzame schoenen

Duurzame mode wordt steeds belangrijker en gelukkig ook steeds populairder bij het grote publiek. Dat geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor schoenen. Als je je er nog nooit eerder in hebt verdiept, lijkt de stap naar duurzame schoenen misschien heel groot. Maar we kunnen je geruststellen: duurzame schoenen kopen is helemaal niet zo lastig als je denkt! Met de tips uit het onderstaande artikel gaat het je zeker lukken om een paar mooie en verantwoorde schoenen te scoren.

1. Let op de kwaliteit en levensduur

Duurzaamheid gaat over verschillende aspecten. De kwaliteit en levensduur van het product speelt hierbij een belangrijke rol. Koop schoenen die met gemak een paar jaar meegaan. Investeer liever wat meer geld in hoogwaardige kwaliteit dan dat je op zoek gaat naar de goedkoopste deal. Onthoud: goedkoop is duurkoop.

2. Verdiep je in de materialen

Kijk van welke materialen de schoenen zijn gemaakt en ga na of dit een duurzame keuze is. De beste keuze heeft ook te maken met jouw persoonlijke voorkeur. Kwalitatieve schoenen van echt leer hebben bijvoorbeeld een hele lange levensduur en zijn daardoor een duurzame keuze. Anderen kiezen liever voor een diervriendelijk alternatief zoals schoenen van vegan leer.


3. Check waar en hoe de schoenen zijn geproduceerd

Controleer waar de schoenen worden geproduceerd en of dit op een verantwoorde manier gebeurt. Als een schoen het label ‘made in China’ draagt, kun je er vaak al van uitgaan dat het productieproces niet zo duurzaam is. Bij een goed duurzaam schoenenmerk kun je altijd meer informatie vinden over de productie.

4. Maak gebruik van duurzaamheidsfilters

Bij bepaalde webshops zoals Zalando kun je gebruik maken van handige duurzaamheidsfilters. Hier kun je aangeven welke vorm van duurzaamheid voor jou de grootste rol speelt. Wil je je richten op uitstootvermindering, waterconservatie of materiaalhergebruik? Of vind je dierenwelzijn specifiek heel belangrijk? Met deze filters kun je heel gemakkelijk duurzame en mooie damesschoenen en herenschoenen vinden.

5. Ontdek duurzame schoenenmerken

Ga op onderzoek uit en ontdek duurzame schoenenmerken die jou aanspreken. Tegenwoordig is er voor iedere stijl wel iets te vinden! TOMS staat bijvoorbeeld bekend om de duurzame espadrilles en Veja heeft een ruim assortiment met duurzame sneakers.

6. Kijk naar de keurmerken en certificaten

Soms zijn schoenen voorzien van een keurmerk of certificaat waardoor je direct meer informatie krijgt over het duurzame aspect. Een paar goede voorbeelden zijn het Europees Ecolabel, Blauer Engel en Leather Working Group.

Heb jij al een paar duurzame schoenen in de kast staan?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *