krullend haar verzorgen

Krullend haar? 10 Tips voor de verzorging

Veel mensen dromen van een bos krullen. Maar natuurijk krullend haar heeft helaas niet alleen voordelen. Krullend haar is vaak wat droger en je haar krult niet altijd de kant op die je wilt. De volgende verzorgende tips helpen je om je haar gezond en wat meer handelbaar te maken.

#1 Hydrateer je haar

Krullend haar is van nature droger en poreuzer. Dat maakt het haar gevoeliger voor beschadigingen. Daarom is vocht inbrengen zo belangrijk. Dat doe je door speciale producten voor droog haar te gebruiken zoals haarolie, haarmaskers en conditioners.

#2 Goed knippen is een must

Krullend haar knippen is een vak apart. De meeste kappers knippen je haar nat. Maar als je krullen nat zijn, zijn ze veel langer en zien ze er heel anders uit dan als ze droog zijn. Dat kan voor verrassingen zorgen als je haar is opgedroogd. Het helpt als een kapper hier ervaring mee heeft. Zoek daarom naar een geschikte kapper waar je vertrouwen in hebt en waar je met een gerust hart met je krullen naar toe kan gaan. 


Er zijn kappers die zich gespecialiseerd hebben in het knippen van krullend haar. In Amsterdam is dat bijvoorbeeld Vanessa van der Roest. Dat is misschien wel de beste kapper in Amsterdam Zuid.

#3 Niet te vaak wassen

Shampoo en krullen gaan niet altijd goed samen. Shampoo droogt je haar uit en maakt dat je haar gaat pluizen. Er wordt wel geadviseerd om de shampoo bij krullen helemaal over te slaan en alleen conditioner te gebruiken. Maar daar wordt je hoofdhuid niet schoon van. De shampoo helemaal verbannen is daarom geen goed idee.

Was je haar alleen als het nodig is. Wissel gewoon wassen met shampoo af met alleen wassen met conditioner (co-washing). Gebruik weinig shampoo en sla de shampoo af en toe over

#4 Pre-shampoo

Geef je haar een pre-shampoo behandeling voor wassen. Dat doe je door je haar voor het wassen te voorzien van haarolie (b.v. kokosolie), conditioner of een haarmasker. Breng dit alleen op je haar aan en niet op je hoofdhuid. Laat het tenminste een kwartier intrekken. Als je haar erg droog of beschadigd is kan je het zelfs een hele nacht laten intrekken. Was het daarna met een milde shampoo zoals je gewend bent.

#5 Spoel je haar met koud water

Spoel na het wassen je haar na met koud water. Hierdoor sluiten de haarschubben zich. Dat is goed voor de structuur van je haar. Je haar wordt minder dof en pluizig en klit minder. Een paar seconden is genoeg.

#6 Gebruik geen borstel

Het kan aantrekkelijk lijken om je krullen met een borstel te lijf te gaan en zo je krullen te scheiden. Het gevolg is dat je haar pluizig wordt. Gebruik liever je vingers of een grove kam.

#7 Kam van onder naar boven

Krullend haar kan behoorlijk in de knoop raken tijdens het wassen. Verdeel je haar in vier delen en bewerk ieder deel om de beurt met een grove kam. Begin onderaan en werk geleidelijk naar boven.

#8 Gebruik een leave-in conditioner

Een leave-in conditioner breng je aan na het wassen en blijft in je haar tot de volgende wasbeurt. Het heeft als voordeel dat je haar voorzien wordt van extra vocht en dat beter vasthoudt. Behalve dat het je haar minder droog maakt, beschermt het je haar tegen beschadigingen en zorgt dat het minder snel klit.

diffuser

#9 Droog je krullen aan de lucht

Laat je haar als het even kan aan de lucht drogen. Hitte van föhns en andere styling apparaten drogen je haar alleen maar verder uit. Heb je haast en wil je toch een föhn gebruiken, kies dan voor een föhn met diffuser.

#10 Slaaproutine

Bind je haar samen in een staart of knot boven op je hoofd voor je gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat je haar minder te lijden heeft van de wrijving tussen je haar en je kussen. Je kan daarnaast ook overwegen om een satijnen of zijden kussensloop te nemen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *